Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Молдова на кръстопът след парламентарните избори

[post-views]

Нито една партия не печели мнозинство на проведените в неделя парламентарни избори в Молдова. Те трябва да определят бъдещия курс на страната – към Брюксел или Москва.
При 88% обработени протоколи, резултатите показват отлично представяне за проруските партии. Социалистите получават близо 22% от гласовете, а Комунистическата партия – почти 18.
Прозападните партии обаче ще се опитат да сформират управляваща коалиция. Те се надяват да получат 58 места в 101-местния парламент.
Либерално-демократическата партия на Молдова е на второ място във все още неокончателните резултати с близо 20 на сто от гласовете. Демократическата партия взима почти 16, а Либералната партия – около 10% от вота. Заедно те имат 44 на сто от гласовете, срещу 39% за опонентите. Според анализатори това им е достатъчно, за да имат повече от необходимите 51 места за мнозинство в парламента.
Наблюдателната мисия от Междупарламентарната асамблея на Общността на независимите държави смята, че изборите в Молдова са се провели в съответствие с националното законодателство и международните стандарти.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани