Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Битката за Кобани продължава

[post-views]

В интернет се появиха нови видео кадри от боевете между кюрдски милиции и бойците на ИД за контрола на сирийския град Кобани, който се намира на няколко километра от турската граница. Кадрите не са потвърдени от независим източник за автентични, но от тях се разбира, че освен
мъже в защитата на града участват активно и жени.
Някога дом на около 10О хиляди души, днес градът е целия в развалини. Независимо от това защитниците му са твърдо решени да се бият до край с ислямистите.
Боевете за контрола на град Кобани продължават трети месец. Стотици са убити или ранени. Лекарите трябва да импровизират, в опит да спасят нечий живот, заради липсата на лекарства и медикаменти. Независимо от ожесточените сблъсъци, Кобани остава дом за неколцина, които всеки ден трябва да борят за оцеляването си. Останалите в града обясняват, че няма къде другаде да отидат, защото Турция отказва да приема бежанци от Сирия.
Кобани няма стратегическо значение, но успешната му до този момент защита, разби мита за непобедимите бойци на ИД и даде повод за коментари, че за джихадистите съдбата започва да се обръща.

Най-ново

Единична публикация

Избрани