Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Мартин Желев с рекорд на 50 метра гръб

[post-views]

Мартин Желев подобри националния рекорд на 50 метра гръб за мъже по време на световното първенство по плуване в малък басейн в Доха, Катар. Българският състезател за първи път слезе под 25 секунди в дисциплината, финиширайки в сериите с 24,91 секунди. Това обаче стигна само за 40-о място в класирането, далеч от първите 16, които се класираха за полуфиналите.
Три световни рекорда паднаха в Доха. Началото постави щафетата на Бразилия, която спечели златото с нов световен рекорд на 4 по 50 метра съчетано (мъже). Бразилците подобриха с повече от две секунди досегашното върхово постижение на Русия.
На второ място завърши щафетата на Франция, а на трето – САЩ, които също плуваха под досегашния рекорд на Русия. Унгарката Катинка Ходжу спечели златото и подобри световния рекорд на 100 метра гръб за жени с резултат 55,03 секунди.
Тя подобри с две десети досегашното постижение на японката Шихо Сакаи. Втора остана австралийката Емили Сийбом, а трета е украинката Дарина Зевина с 55,54. Третата поправка за деня направи южноафриканецът Чад Ле Кло, който счупи рекорда на 100 метра бътерфлай.
Ле Кло спечели златото с резултат 48,44 секунди във финала и подобри досегашното върхово постижение на Евгений Коротишкин от 48,48 секунди.

Най-ново

Единична публикация

Избрани