Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Протестите в САЩ се разрастват

[post-views]

Втора поредна нощ в Ню Йорк и други големи градове в САЩ се проведоха масови протести след смъртта на невъоръжен чернокож младеж, удушен от полицай при арест.
Това, което допълнително разпали страстите е решението на съда, който оневини действията на офицер Даниел Панталео. За по-малко от месец това е вторият случай, при който съдът в САЩ оневинява бял полицай, отговорен за смъртта на чернокож младеж.
Офицер Даниел Панталео получи и подкрепата на своите колеги, които го определиха като полицай за премиер.
Президентът на полицейският синдикат в Ню Йорк Патрик Линч обясни пред медиите, че служителите на реда са действали така, както е изисквала опасната ситуация. Причините за смъртта на младежа са комплексни, според становището на съдебните лекари хватката на полицая не е причината за смъртта му. Докладът на съдебните лекари посочва, че Даниел Панаталео е притиснал едновременно врата и гърдите на задържания, но причините за смъртта му са асмата и наднорменото тегло.
В същото време кметът на Ню Йорк на извънредна конференция обяви, че хиляди полицаи ще ново обучение за прилагането на обездвижващи хватки.
Въпреки това на полицаите в Ню Йорк им е забранено да използват подобни техники, независимо, че при дадени обстоятелства униформите могат да прибягнат до тях. Според медиите именно тази вратичка в закона е повлияла на решението на съда и е предизвикала гнева на хората.

Най-ново

Единична публикация

Избрани