Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ отбеляза 134 години от своето основаване, като на празника присъства началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, който коментира, че високото ниво на подготовка в училището трябва да се поддържа и занапред. Така учебното заведение ще поддържа доброто си име в национален и международен мащаб.
„Усилията на ръководния състав са похвални. Не случайно Морското училище е в топ 10 на българските университети”, добави вицеадмирал Николов.
Част от годишнината беше и ритуалът по присвояване на име на учебния катер 422, на който бе дадено името Асен. Става дума за бивш рейдови катер, който е преминал цялостно обновяване, а в момента се насища с техника. Плавателният съд е единият от серията доставени от Федерална република Германия четири рейдови лодки през 1966 г.: „Акула”, „Делфин”, „Кит” и „Тюлен”.
Началникът на Морското училище капитан I ранг проф. Боян Медникаров обясни, че се водят преговори с ВМС да бъде модернизиран още един учебен катер, който заедно с учебноспомагателния кораб 206, да осигури напълно съвременни условия за практика на курсантите с различни типове корабно оборудване.
Рейдовата лодка бе дарена на военноморското училище от „Параходство Български морски флот” през пролетта на 2006 г.
От тогава по различни причини, най-вече недостиг на финансови средства, неговото възстановяване очакваше по-добри времена. Сега катерът е изцяло обновен, през основен ремонт е преминал и двигателят му. Основните възстановителни дейности са дело на ремонтната работилница в Пункт за базиране Варна.

Най-ново

Единична публикация

Избрани