Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

През 2018 г. България се готви да председателства ЕС

[post-views]

България ще поеме председателството на ЕС през втората половина на 2018 г. и това ще бъде огромно предизвикателство за административния капацитет на страната. В продължение на шест месеца София ще определя основните насоки в развитието на Съюза, поясни вицепремиерът Меглена Кунева, която ръководи работата по подготовката за българското председателство.
Затова отсега трябва да се мисли за приоритетите, които София ще предложи. Очертават се няколко възможни насоки за тези приоритети: преговорите по бюджета на ЕС за програмния период след 2020 г.; подготовката на нова стратегия на Съюза (срокът на старата изтича през 2020 г.); разработването на нова европейска стратегия за сигурност, продължаване на разширяването на ЕС и развитието на дигиталната икономика. Вицепремиерът подчерта, че следващите години трябва да бъдат използвани за постигането на национален консенсус по европейските приоритети, които София да отстоява.
Кунева напомни, че председателството изисква мобилизиране на усилията на цялата държавна администрация, както и подкрепа от гражданското общество, неправителствения сектор и бизнеса. Тя посочи, че едно ротационно председателство ръководи около 160 от подготвителните органи на Съвета в Брюксел, подготвя и осъществява средно около 2200 заседания на работни групи, комитети и Съвети. В страната дейностите са свързани с неформалните заседания на министрите, които са между 15 и 20, заседания и срещи на ниво директори, комитети и работни групи, както и множество културни и медийни прояви.
Според преценката на вицепремиера, минимумът подготвени кадри от администрацията за успешна реализация председателството е 500 души.
Сред ползите от председателството вицепремиерът посочи подобряването на репутацията на страната и натрупването на сериозен административен опит. Председателството представлява реклама за страната, като това има конкретно измерение върху икономиката и туризма.
Българското председателство ще бъде икономично и вероятно ще струва на страната около 60 млн. евро. Част то тях ще бъдат осигурени по линия на оперативните програми на ЕС.
При подготовката на председателството Меглена Кунева ще разчита на добре познати експерти с богат „европейски“ бекграунд. Сред тях са бившият външен министър Соломон Паси, бившият министър по европейските въпроси Гергана Паси, бившият главен преговарящ с ЕС Владимир Кисьов.
В следващите месеци ще бъде изготвен и ще влезе в действие План за подготовка, като в него бъде очертана организационната рамка, начална фаза на някои дейности като обучения, кариерно планиране, планиране на бюджет.

Пламен Петров

Най-ново

Единична публикация

Избрани