Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Доброволният аварийно-спасителен отряд представи мобилното си звено

[post-views]

Първият частен аварийно спасителен отряд от 4 години подпомага населението при възникнали природни бедствия. До този момент той се самофинансира и не получава помощ от никъде. Отрядът е създаден на доброволен принцип и е участвал в спасителни операции в Съединение, Свиленград, Мизия и Усоица. Той е базиран в град Елин Пелин.
Отрядът разполага с оперативно-дежурен център, който приема сигнали по всяко време на денонощието. На разположение са и 12-тимата добре обучени спасители. Мобилното звено се състои от 3 високопроходими автомобила, линейка и лодки.
То е готово за действие в рамките на 7 до 15 минути от получаването на сигнал за бедствие. Този времеви диапазон обаче се отнася само за софийския регион.
Командирът на отряда Стоян Драгиев обясни, че звеното е включено в държаванта единната система за оповестяване – при сигнал екипите могат веднага да реагират.
За комуникация използват и радиостанции, тъй като при работа в засегнати от бедствия райони мобилните телефони не са надеждно средство. Автомобилите пък са оборудвани с модерна джипиес система за постоянен контрол.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани