Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Копродукция с българско участие ще открие „Берлинале“

[post-views]

Испанската режисьорка Изабел Койшет от Каталуния ще открие 65-я международен кинофестивал в Берлин (5 – 15 февруари 2015) със световна премиера на новия си филм „Никой не иска нощта“. Лентата е тройна копродукция между Испания, Франция и България и ще участва в борбата за „Златна мечка“ на официалния конкурс на „Берлинале“.
Филмовият разказ се връща в началото на ХХ век и пренася зрителите в 1908 г. сред арктическите ледове на Гренландия. На екрана се срещат храбри жени и амбициозни мъже, които са готови да жертват всичко в името на любовта и славата.
Сред изпълнителите блестят имената на световни звезди като френската актриса, носителка на „Оскар“ Жулиет Бинош („Шоколад“, „Английският пациент“, „Камий Клодел“, „Госпожица Юлия“), японката Ринко Кикучи („Вавилон“, „Братята Блум“), Гейбриъл Бърн („Обичайните заподозрени“, „Капитал“, „Панаир на суетата“). От българските актьори на екрана присъства Велизар Бинев.
Филмът е сниман предимно в Норвегия, където се разиграват всички арктически епизоди, а друга част от кадрите са осъществени в България и Испания.
Изключително авторитетният директор на „Берлинале“ Дитер Кослик заявява по повод на филма: „Много съм радостен, че „Никой не иска нощта“ ще открие кинофестивала в Берлин. Изабел Койшет е успяла да създаде един наистина впечатляващ и много интересен портрет на две жени, поставени в изключителни сюжетни обстоятелства.
Това ще бъде първият филм, прожектиран в голямата зала на фестивалния дворец „Берлинале Палас“, след като бе оборудвана с най-съвременната и съвършена озвучителна система Dolby Atmos.
Досега през изминалите години Изабел Койшет е участвала с шест филма в различни програми на „Берлинале“, а „Животът ми без мен“ (2003) и „Елегия“ (2008) са се състезавали в официалния конкурс. През 2009 г. режисьорката бе член на главното международно жури на фестивала.
От българска страна в копродукцията „Никой не иска нощта“ участва филмовата компания One More Movie (с представители Димитър Гочев и Ариел Илиеф), а изпълнителен продуцент на снимките в България бе бившият шеф на „Ню Бояна Студио“ Дейвид Варод.

Божидар Манов

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани