Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

ДПС стартира преговори за вот на недоверие към кабинета „Борисов”

[post-views]

Движението за права и свободи не се отказва от внасянето на вот на недоверие към кабинета „Борисов 2”. Това съобщи лидерът на ДПС Лютви Местан в Народното събрание. Мотивът ДПС да поиска оставка на правителството е изказване на министърa на здравеопазването Петър Москов, който заяви, че 80% от нападенията над лекари са дело на роми.
Засегнат от думите му Лютви Местан поиска оставката на Петър Москов и заплаши, че ако не я получи ще стартира консултации за вот на недоверие.
„Не сме глупаци, знаем че няма да има оставка и вота няма да мине, но стартираме дебат срещу езика на омразата. Българският парламент има нужда от един дебат за ценностите, в противоречие с които се явява министър Москов”, заяви Местан.
Той подчерта, че вотът не е срещу здравната реформа, а е срещу позициите на Москов, които той определи като ксенофобски. Очаквано от Реформаторския блок изразиха категоричната си подкрепа към здравния министър.
„Това е опит на ДПС да запази статуквото и да предотврати започването на реформи, които е извадят криминалните икономически интереси от сферата на здравеопазването и ще превърнат пациента в център на здравната система”, коментира пред медиите депутатът от РБ Найден Зеленогорски.
Лютви Местан от своя страна изтъкна, че в движението нямат нищо против лекарите да подкрепят министъра си заради професионалните му решения, но се почуди как Петър Москов е разбрал, че нападенията над лекари са от роми.
„Аз питам как е разбрал министърът, че 80 на сто от нападенията са от роми, по какво? По цвета им? Може би са му изглжедали мургави нападателите? Ама аз познавам много мургави етнически турци, много мургави етнически българи, както и доста светли роми.
Найден Зеленогорски от Реформаторския блок контрира, че здравният министър разполага с информация дадена му от лекарите.
Сигналите за насилие над лекари са събрани от различни структури на Бърза помощ в цялата страна, но това може да не са реалните цифри, защото не всички сигнали са стигнали до полицията, обясни Зеленогорски.
Местан съобщи още, че стартират преговори за евентуална подкрепа на вота от останалите парламентарни групи. Междувременно обаче Атанас Мерджанов от БСП заяви, че от партията му няма да го подкрепят. Такава позиция заеха и от АТАКА.
И ако ДПС останат сами в намерението си няма да могат да внесат вот на недоверие, защото за това са необходими 48 гласа.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани