Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Сухопътните войски анализираха подготовката си през 2014 г.

[post-views]

Българските сухопътни войски са провели 12 командно-щабни учения, 3 учения с батальони/дивизиони, 104 учения с роти, 17 полеви лагера и полигонни подготовки. Това стана ясно на проведения днес анализ на подготовката на Сухопътните войски.
Зам.-началникът на отбраната генерал-майор Константин Попов, който поздрави военнослужещите, определи 2014 г. като успешна за тях. Генерал-майор Андрей Боцев, командир на Сухопътните войски, припомни успешно преминалите сертификации на четвърта и пета батальонни бойни групи от състава на 2-ра и 61-ва механизирани бригади.
Сертификацията им е част от плана за изграждане на мобилни, боеспособни подразделения, оперативно съвместими със силите НАТО. През 2014 г. екипи от специалисти на Сухопътните войски са открили и унищожили повече от 980 боеприпаса на територията на страната.
Специализирана група участвала и в ликвидирането на последствията от взрива в завод „Миджур“. Военнослужещите са оказали помощ и при ликвидиране на последствията от наводненията в Мизия, Добрич, Старозагорска и Хасковска област.
В дейностите в помощ на населението са се включили над 1490 военни и 282 единици техника.
В анализа беше отбелязано и участието на Сухопътните войски във втория етап на операцията „Съвместни усилия“ с изграждането на оградата по южната граница на България.
Сред основните приоритети за Сухопътните войски през настоящата година е усъвършенстване на способностите на военните формирования за изпълнение мисиите на въоръжените сили.
Фокусът ще бъде върху най-важната от трите основни мисии на армията – мисия „Отбрана“. През 2015 г. продължават съвместните подготовки и международни учения, както и мисиите извън територията на страната.

Най-ново

Единична публикация

Избрани