Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Джокович стана „Спортист на Балканите” за 2014 г.

[post-views]

Водачът в световната ранглиста по тенис Новак Джокович (Сърбия) беше определен за „Спортист на Балканите“ за 2014 година в 42-то издание на анкетата на Българската телеграфна агенция.
Друг тенисист Григор Димитров, който е единственият българин в топ 10, беше класиран на шесто място. В традиционното допитване участваха националните агенции на страните от региона – (България), (Гърция), (Румъния), (Турция), (Сърбия), (Черна гора), (Македония), (Хърватия), (Босна и Херцеговина) и (Албания).
Джокович единствен беше посочен в анкетните карти на всички участвали агенции и събра 91 точки, за да заслужи приза за безпрецедентен четвърти пореден път. Така той се доближи максимално до рекордьорката Стефка Костадинова, която има общо пет победи в анкетата през 1985, 1987, 1995, 1996 и 1997 година. На второ място с 51 точки остана шампионът от Откритото първенство на САЩ по тенис Марин Чилич от Хърватия.
Тенисистката Симона Халеп от Румъния завърши на трета позиция с 50 точки. От Българите най напред в класирането е Григор Димитров – шести с 24 точки, след като през 2014 записа най-успешната година в кариерата си. Общо 39 спортисти бяха номинирани от балканските агенции в тазгодишното допитване.
Още трима български състезатели получиха точки в анкетата, но останаха извън първите десет. Това са тежкоатлетът Иван Марков е 14-и с 11 точки, боксьорката Станимира Петрова е 26-а с 5 точки, а състезателката по кану-каяк Станилия Стаменова е 39-а с 1 точка.

Най-ново

Единична публикация

Избрани