Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НС прие поправки в Закона за сметната палата

[post-views]

НС прие поправки в Закона за сметната палата. Промените предвиждат тя да се управлява от изпълнителен директор с двама заместници и двама членове, които да участват само в гласуването на одитите. По този начин бяха подменени деветимата комисари на Сметната палата, които бяха избрани от предишното правителство. Повод за по-разгорещен спор в пленарна зала стана текстът в закона, който касае одита на търговските дружества с държавно участие.
Според приетите текстове палата трябва да извършва одити на търговските дружества с над 50 на сто държавно или общинско участие, независимо от това какъв е размерът му. От БСП обаче поискаха одитиране на всички търговски дружества с държавно или общинско участие с капитал над 1 млн. лв.
„Какво ще стане с дружества, в които има държавно участие, което е примерно 500 милиона лева или 2 милиарда лева по големи инвестиционни проекти и делът на държавата е под 50 процента, но е 100 милиона лева, 300 милиона лева, 2 милиарда лева…
По силата на предложения от управляващите промени в Закона за Сметната палата се предлага ние да не одитираме 1 милиард лева, а да одитираме 51 хиляди лева“, аргументира позицията на социалистите депутатът Румен Гечев.
Управляващите му опонираха, че държавата участва в управлението на дружествата и не трябва да се разпилява излишен ресурс. Според Менда Стоянова отговорността за управлението на тези дружества се носи от принципала им.
Сметната палата има право и задължение, одитирайки съответното министерство – принципал на съответното дружество, да провери и дела му в него, обясни Стоянова. По думите й аргумент срещу предложението е и недостигът на одитори. Манипулация е твърдението за изключването на този одит от дейността на проверяващия орган, каза тя.
След близо 40-минутен спор мнозинството прие предложението на Петър Славов от Реформаторския блок в обхвата на проверка от Сметната палата да влезе и одит на смесените търговски дружества.

Най-ново

Единична публикация

Избрани