Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Гърция пред предсрочния парламентарен вот

[post-views]

В навечерието на предсрочните парламентарни избори в Гърция крайнолявата партия СИРИЗА продължава да увеличава преднината си пред традиционните политически сили в страната. Според различни социологически агенции СИРИЗА води между с 3,6 и 4,8%.
Лидерът на партията Алексис Ципрас спечели доверието на гърците с обещания да предоговори условията на международните кредитори – ЕС и МВФ за отпускането на финансова помощ. Програмата, която спаси гръцката икономика от фалит е в размер на 200 млрд. евро, но върви ръка за ръка с тежки бюджетни съкращения и икономически реформи.
В навечерието на вота Ципрас заяви, че ще сложи край на националното унижение Гърция да бъде управлявана чрез мейли и инструкции от чужбина.
Затова не малко гърци виждат в СИРИЗА нова надежда за страната им. Симпатизантите на Ципрас вярват, че партията може да спре хуманитарната криза в Гърция, като работи за намаляване на безработицата и увеличаване на икономическия растеж, за да изтрие статуса на черната овца в еврозоната.
МВФ и ЕС, в частност Германия, сочена за идеолог на бюджетните съкращения, отново предупредиха, че Гърция трябва да продължи да се придържа към поетите ангажименти, за да избегне повторен фалит.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани