Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Партньорите се договориха за пълен управленски мандат

[post-views]

Коалиционните партньори подкрепиха Програмата на правителството за стабилно развитие на България (2014-2018 г.). Това се случи на първото работно заседание на Съвета за развитие в Министерски съвет. Програмата обхваща пълен мандат и се фокусира върху провеждане на решителни реформи в ключови социални системи, гарантиране на енергийната независимост на страната и повишаване на жизнения стандарт на хората.
За да се задържи правителството в пълния си 4-годишен мандат, ще има механизъм за взаимно информиране и координация, когато се вземат решения за кадрови назначения. Това обяви вицепремиерът по коалиционна политика и държавна администрация Румяна Бъчварова.
„Ще има баланс между партньорите в коалицията и ще се вземат мерки предлаганите кандидатури да отговарят на изискванията за заеманите длъжности”, добави тя.
В частта за отбрана като основни мерки в програмата са посочени реализацията на Националната програма „България в НАТО и в Европейската отбрана 2020”, както и изпълнение на Плана за прилагане на решенията от Срещата на върха на НАТО в Уелс.
Програмата предвижда премахване на зависимостта в областта на въоръженията и техниката от страни извън НАТО и ЕС.
Документът предвижда създаване на благоприятни в ресурсно отношение условия за нарастване на разходите за отбрана в следващите шест години, така че те да достигнат обещаните 2% от БВП. Поне 20% от инвестициите в отбраната трябва да са за развиване на способности на въоръжените сили, а 1,5% трябва да бъдат отделени за научноизследователска и развойна дейност.
Приоритет е и изграждането на киберсигурността.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани