Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Гърция с ново радикално правителство „срещу икономиите”

[post-views]

Радикалната левица СИРИЗА, която спечели убедително предсрочните парламентарни избори в Гърция, ще сформира коалиционно правителство с популистката дясноцентристката партия „Независими гърци“. Това обяви лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас. Новината потвърди и лидерът на коалиционня партньор Панос Каменос.
Той подчерта, че Гърция вече има правителство. Двете крайни партии се обединиха срещу спасителната програма на Европейския съюз и Международния валутен фонд за Гърция. Тя е в размер на 240 млрд. евро, но върви ръка за ръка с тежки бюджетни съкращения и болезнени икономически реформи, които трябва да гарантират изплащането на огромния външен дълг на страната.
По този въпрос новият премиер Алексис Ципрас коментира, че Гърция ще се откаже от деструктивните мерки на съкращенията, страха и авторитаризма. Гърция оставя зад себе си петте години на унижения и страдания. Страната ще продължи напред с оптимизъм, надежда и достойнство в променящата се Европа.
Намерението на Ципрас да предоговори условията за отпускането на помощ и желанието му за опростяването на част от дълговете на страната бяха посрещнато хладно в Европа.
Кредиторите призоваха новото правителство да се придържа към поетите ангажименти. Пазарите вече реагираха на предстоящия сблъсък. Основният индекс на гръцката стокова борса отбеляза спад от 5.5%, а еврото достигна до най-ниското си равнище спрямо долара от 11 години.

Най-ново

Единична публикация

Избрани