Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Дамите под пагон по-рядко вдигат белия байрак

[post-views]

През новобранския период, до клетвата, момичетата много по-малко вдигат белия байрак от мъжете, да си го кажем чистосърдечно – в момента

мъжката част е слабата

Тази констатация, къде на шега, къде наистина, направи началникът на Националния военен университет (НВУ) бригаден генерал Тодор Дочев по време на посещението във военната Алма матер на министъра на отбраната. Николай Ненчев беше придружен от заместника си Орхан Исмаилов и заместник-председателя на Народното събрание Иван Иванов.
Бригаден генерал Дочев посрещна с рапорт министъра в центъра на града. В сградата на общината Ненчев разговаря с кмета на Велико Търново Даниел Панов и областния управител проф. Пенчо Пенчев.
Посещението на министъра на отбраната в НВУ започна от храма „Св. Седмочисленици“, където Ненчев запали свещ. Заедно с Иванов той положи цветя пред Паметника на възпитаниците.
Мисията на университета е да изгражда своите възпитаници морално, интелектуално и физически, да ги приобщава към

идеалите на родолюбието

дълга и честта, каза бригаден генерал Дочев в брифинга си, с който представи пред гостите историята, перспективите и проблемите на университета. Възпитаници на НВУ са трима държавни глави, трима председатели на парламента, 55-ина министри.
Университетът има акредитациона оценка 8,65 по десетобалната система. През новата учебна година ще се разкрие нова специализация – „Военна полиция“. За последните 6 години, спрямо 2012 г. нарастването е с по 500 обучавани годишно. През тази учебна година общият им брой е 4191.

Тренажорите и симулаторите дават отлични възможности на бъдещите офицери да тренират точния си мерник
Тренажорите и симулаторите дават отлични възможности на бъдещите офицери да тренират точния си мерник.

Курсантите са основната категория обучавани. Бригаден генерал Дочев направи няколко предложения за учебната 2015/16 г. Едното е медицинското освидетелстване на кандидат-курсантите да се извършва преди конкурсните изпити. Освен това в бройката на кандидатите да се включат 15% резерв от кандидати, които да попълват местата на неявилите се и отказалите се. Разпределението по специализации на приетите да се извърши преди полагането на военна клетва.
Търновци работят по четири проекта с европейско финансиране на обща стойност 1,510 млн. лв. НВУ е първият военен университет в Европа, включен в програмата „Еразъм плюс“. През тази година във вуза ще се обучават два пъти повече американски кадети от 2014 г.
Субсидията на НВУ е 12,554 млн. лв. Собствените приходи са преизпълнени с 47 на сто, отбеляза бригаден генерал Дочев. Тези допълнителни пари обаче се използват за храна, горива, енергия. По думите на началника през 2014 г. от МО са осигурени по пълната издръжка на курсантите едва 7 на сто от предвидените средства.
Същевременно за текущ ремонт на университетските корпуси са нужни 780 000 лв. Бригаден генерал Дочев посочи, че освен недостига на средства, проблем е и липсата на

нови образци техника и въоръжения

по които курсантите да се обучават.
Според началника на университета, през тази година предстои приключване на четирите европроекта, както и участие на курсантски блок в парада на 6 май. Предвижда се дипломите да бъдат връчени на курсантите и кадетите на връх Шипка. Ръководството на НВУ е амбицирано и да започне англоезично обучение на курсанти от чужбина.
Трябва да направим всичко възможно да възвърнем духа на българския военнослужещ, ще бъда на ваша страна, каза министър Ненчев в разговор с хората от НВУ, след като се разписа в книгата за почетни гости на университета.
Държава, която няма силна армия, трудно може да има каквото и да е друго, заяви пред присъстващите Иванов. В мое лице имате застъпник на вашите интереси, допълни той.
Аз съм възпитаник на НВУ, като идвах насам, си спомних дните, които съм изкарал тук, каза заместник-министър Исмаилов. За мен е чест и удоволствие да съм сред вас, допълни развълнуван той.
На въпрос от залата за пенсионната реформа министър Ненчев обясни, че ръководството на МО ще направи необходимото, а във ведомството работи съответната комисия. Когато някой в медиите каже, че трябва да се промени законодателството за пенсионирането на военнослужещите, на другия ден получавам нови десетина рапорта за напускане, посочи той. В отговор на друг въпрос министърът изтъкна, че ще бъде спряно изтичането на ведомствени средства. Бригаден генерал Дочев връчи на Ненчев и на Иванов книгата „Строители на съвременна България“ от Симеон Радев.
Министърът на отбраната сподели, че е добре политиците у нас да не се взимат много-много насериозно. „Аз съм

последовател на Стамболийски

Питали го какво държи в чекмеджето на бюрото си в кабинета, та много често го отваря и поглежда вътре. Отговорил: „Едни кални цървули“. Защо? „Никога да не забравям откъде съм тръгнал!“, отговорил Стамболийски”. В учебните зали на НВУ пред министъра бяха демонстрирани възможностите на симулаторите и тренажорите на университета.

Андрей Рангелов

фото автора

Най-ново

Единична публикация

Избрани