Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Джуров и Луканов били против силен офицерски съюз

[post-views]

Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) е създаден преди четвърт век въпреки съпротивата на тогавашните държавни ръководители, стана ясно при отбелязването на 25-годишнината от учредяването на тази организация в Централния военен клуб.
На 23 януари 1990 г. тук, в този салон, се състоя учредителният конгрес на съюза, спомни си един от участниците – полковникът от запаса Георги Патриков. Организацията е наследник на създадения през 1907 г. и оглавен от генерал от запаса Рачо Петров съюз, разтурен в края на 1944 г.
В началото на 1990 г. като министър на отбраната Добри Джуров и Андрей Луканов, тогава министър-председател на България, не бяха съгласни да бъде създадена такава мощна организация, каза Патриков. Въпреки това запасното офицерство провело конференции из страната, които изпратили на конгреса в ЦВК над 560 делегати. За пръв председател на възстановения съюз е избран ген.-лейтенант Петър Стоянов – Карата.
Това е една от първите граждански организации в национален мащаб, изградена след демократичните промени в България, каза в словото си сегашният председател на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов. Патриотизмът и достойната служба в кадъра и в запаса винаги са били основните обединяващи фактори на запасния офицерски корпус, изтъкна постоянният секретар на отбраната Добромир Тотев. Той връчи награди на ветерани от името на министъра на отбраната.
С тържеството беше чествана и 20-годишнината от учредяването на Национална асоциация „Сигурност“ и Асоциацията на контраразузнавачите в България. За първи път в залата прозвуча химнът на ветераните от сигурността.

Андрей Рангелов

Най-ново

Единична публикация

Избрани