Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

С Румъния подсилваме югоизточния фланг на НАТО

[post-views]

Югоизточният фланг на НАТО има нужда от подсилване и трябва да се търсят допълнителни финансови средства за това. Около тази позиция се обединиха министрите на отбраната на Българи и Румъния Николай Ненчев и Мирча Душа по време на посещението на румънския военен министър у нас.
Целта на визитата беше да се координират позициите на двете страни преди предстоящата среща на министрите на отбраната от НАТО през февруари в Брюксел.
По време на разговорите беше обсъдено изграждането на елементи от Системата за командване и контрол, която ще бъде разположена в двете страни като основна част от Плана за готовност на НАТО (Readiness Action Plan). Договорена беше и размяната на военнослужещи в двата елемента, както и споделянето на опит при структурирането и изграждането им. Двамата министри дискутираха възможността за по-ефективно използване на полигоните на двете армии при провеждането на съвместни тренировки и учения със страни-членки и партньори на Алианса.
От българска страна в срещата участваха зам.-министърът на отбраната Димитър Кюмюрджиев, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов и командирът на ВВС ген. м-р Румен Радев, а от румънска – държавният секретар по въпросите на отбранителната политика и планирането Валериу Никуц и началникът на Генералния щаб генерал-лейтенант Николае Чука.

(БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани