Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

„Сириза“ яхна вълната на гръцката криза

[post-views]

Според един стар виц песимистите са хора, които смятат, че всички жени изневеряват, а оптимистите точно на това разчитат. Подобна бе ситуацията с провелите се в неделя парламентарни избори в Гърция. Политолозите-песимисти съветваха да не се гласува за популисти, защото те не могат да изпълнят обещанията си, а оптимистите на това се надяваха. Скоро ще се види как стои въпросът с изпълнението на обещаното, защото лявопопулистката партия „Сириза“ спечели вота убедително, намери си коалиционен партньор и лидерът й Алексис Ципрас незабавно стана премиер на страната.
Макар и очаквани,

резултатите от изборите в Гърция са шокиращи

за традиционалистите. Победител с почти половината места в парламента е ултралявата формация „Сириза“, на трето място е неофашистката „Златна зора“, на пето – ортодоксалните комунисти – сталинисти, на шесто – ксенофобската и антигерманска „Независими гърци“. Всички тези политически сили са антисистемни. А „системата“, която искат да разрушат, се олицетворява от европейския финансов диктат по отношение на Гърция и от двете традиционни партии на статуквото – дясната „Нова демокрация“ и лявата ПАСОК, които допреди няколко дни управляваха в коалиция.
Възходът на „Сириза“ е в пряка връзка с жестоката финансова и икономическа криза в Гърция, избухнала през 2009 г. За 6 години брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се сви с една четвърт, а безработицата надхвърли 27%, като сред младежите е над 50%. Бюджетите на гръцките домакинства намаляха средно с една трета поради понижаването на пенсиите и заплатите. Най-тъмният облак в тази безрадостна икономическа ситуация е държавният дълг от 317 млрд. евро, което е 175% от БВП. Само обслужването на този дълг поглъща 4% от всичко, произведено от националната икономика.
Ключов за обяснението на драматичните политически промени в Гърция е фактът, че бюджетните ограничения бяха наложени под пряк и мощен външен натиск, упражняван най-вече от Германия. Съответно политиците, които управляваха през последните години, се възприемаха като „слуги“ на германския канцлер Ангела Меркел. Икономическият национализъм присъства в програмите на почти всички нови партии, започнали своя възход след началото на кризата.
„Сириза“ се оказа най-ловка в упражнението по възсядане на високата кризисна вълна. Партията е създадена през 2004 г. като

съюз между радикално леви, „зелени“, маоистки, троцкистки, феминистки и еврокому-нистически

организации, политици и интелектуалци. В повечето от имената на тези политически групировки присъства думата „комунистически“. През юли 2013 г. „Сириза“ формално става единна партия, но различните фракции в нея не изчезват.
Друг ярък представител на съвременния политически радикализъм в Гърция е партията „Златна зора“. В нейната неофашистка идеология се съчетават предхристиянски елементи, заимствани от Древна Гърция, православна реторика и яростна ксенофобия. „Златна зора“ обещава, като дойде на власт да излови и депортира всички нелегални имигранти и да стимулира раждаемостта на гръцките семейства, за да не се превърнели гърците в „малцинство в собствената си страна“. Партията водеше предизборната кампания буквално от затвора, където се намираха 7 от 16-те й депутати в предишния парламент. Те са подсъдими за създаване на организирана престъпна група за нападения срещу имигранти и левичари. „Златна зора” печели популярност не само с ксенофобията си, но и с показни благотворителни акции, при които раздава безплатна храна. Формацията има обезпокоително голямо влияние в полицията и армията.
На четвърто място излезе новата партия „Потами“ (Реката), създадена от известния журналист Ставрос Теодоракис. Тя няма ясна идеология, финансирането й също е неясно и мнозина наблюдатели смятат, че това е политически проект на олигарси, които искат да отцепят гласове от „Сириза“.
В парламента влиза и традиционната Гръцка комунистическа партия и управлявалата дълги години лява формация ПАСОК, която обаче получава рекордно нисък резултат в своята история.
Събитията след вота се развиха светкавично. След като стана ясно, че на „Сириза“ не й достигат два мандата за самостоятелно мнозинство, Ципрас бързо се споразумя за коалиция с партията „Независими гърци“. Нейният лидер Панос Каменос, който става министър на отбраната, е отцепник от „Нова демокрация“. Парадоксалното е, че акцент в неговата програма е православието, а сега се съюзява с атеистите от „Сириза“. „Независими гърци“ са известни като антигерманска партия. Тя не само отхвърля финансовия диктат на Меркел, но и настоява Германия да изплати на Гърция репарации заради окупацията по време на Втората световна война.
Гръцките избори са повратен момент в развитието на европейската политика след края на Студената война. За пръв път властта в държава от ЕС е спечелена от радикална популистка партия. „Чудото „Сириза“ дава криле на сродни антисистемни формации от цяла Европа при това както от крайнолевия, така и от крайнодесния политически спектър. Националисти и левичари се надпреварват да честитят на Ципрас. На последния си предизборен митинг в Атина той излезе на сцената заедно с лидера на испанското движение „Подемос“ Пабло Иглесиас, който има шанс да спечели изборите в страната си през тази есен. Двамата лидери бяха приветствани с лозунга

„Сириза“ – „Подемос“ – Венсеремос!“

Успехът на Ципрас бе отбелязан и от руските медии, които написаха, че приятел на Кремъл поема властта в Атина. „Сириза“ се застъпва за отмяна на санкциите на ЕС срещу Русия и не е изключено да даде шанс за първи пробив на Путин в европейската политическа крепост.
След еуфорията от победата за „Сириза“ започва най-трудното. Сега Ципрас ще трябва да обяснява защо повечето от предизборните му обещания са неизпълними и да води тежки преговори с международните кредитори за сериозно „подстригване“ на гръцкия дълг. Вариантът „опитомяване на популизма“ е много по-вероятен от радикалното скъсване между Атина и Брюксел и излизането на Гърция от Еврозоната.

Резултатите
1. „Сириза“ ……………………36,34%, 149 депутати
2. „Нова демокрация“ ………27,81%, 76 депутати
3. „Златна зора“ ……………….6,28%, 17 депутати
4. „Потами“ (Реката) …………6,05%, 17 депутати
5. ККЕ (комунисти) …………..5,47%, 15 депутати
6. „Независими гърци“ ………4,75%, 13 депутати
7. ПАСОК ………………………..4,68%, 13 депутати

aleksis_tsiprasЦипрас – атеистът без вратовръзка

В голяма степен победата на „Сириза“ се дължи и на нейния харизматичен лидер Алексис Ципрас. Той е роден през 1974 г. само три дни след падането на военната диктатура в Гърция. Млад, хубав и речовит е и има бурна политическа биография, започваща през 1990 г., когато е 16-годишен ученик. По това време Ципрас е член на гръцкия комсомол – младежката секция на комунистическата партия. Включва се активно в тогавашните протести срещу решението на правителството да спре раздаването на безплатни учебниции. Ципрас е завършил строително инженерство, но почти не е работил по специалността си. След членството в комунистическата партия през 2004 г. се присъединява към новосъздадената „Сириза“ и пет години по-късно става неин лидер. През май 2014 г. водената от Ципрас формация печели гръцкия вот за Европарламент, а той става официален кандидат на Европейската обединена левица за председател на Еврокомисията.
В „Сириза“ думите „либерален“ и „неолиберален“ имат крайно негативна конотация, но това е само по отношение на икономиката. Когато иде реч за личния живот и партията, и нейният лидер са крайни либерали. Той живее без брак с дългогодишната си приятелка и има две деца, едното от които е кръстено на легендарния латиноамерикански революционер Ернесто „Че“ Гевара. Ципрас е атеист и през тази седмица отказа да положи ръка върху Библия по време на клетвата си като министър-председател. Дори и в този тържествен момент той не изневери и на стила си никога да не слага вратовръзка.
Новият гръцки премиер неведнъж се е изказвал в полза на еднополовите бракове и дори допуска осиновяването на деца от еднополовите двойки.

Пламен Димитров

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани