Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Йордания екзекутира двама ислямисти

[post-views]

Йорданските власти екзекутираха двама души, обвинени в тероризъм, след жестокото убийство на йордански пилот, държан в план от бойците на „Ислямска държава”. Сред тях е иракчанката Саджида Ал Ришауи, която радикалното джихадиско движение, беше готово да размени за освобождаването на пилота. Джихадистката беше осъдена на смърт за участието й в серията от нападения в йорданската столица Аман през 2005 г., при които загинаха 60 души. Екзекуциите бяха извършени часове, след като в социална мрежа се появи видео, в което показва, че йорданският пилот е изгорен жив.
Кралят на Йордания прекрати визита си в САЩ и се върна в страната си. В телевизионно обръщение към нацията той се закани да отмъсти за показното убийство на пилота.
„Това е дълг за всички нас, синове и дъщери на нацията, да се обединим и да покажем истинския характер на йорданския народ в толкова труден и критичен момент, призова кралят.
Йорданското разузнаване предполага, че 26-годишният пилот е убит, малко след като самолетът му се разбива в Сирия и е пленен от бойците на ИД.
Хиляди излязоха на протест по улиците на йорданската столица след новината за жестокото му убийство.
Йорданското правителство обяви, че обмисля варианти да увеличи военно си участие във водената от САЩ коалиция срещу „Ислямска държава”.
Международната общност също осъди показаното убийство на пилота, като поредното доказателство за варварщината на джихадистите.

Най-ново

Единична публикация

Избрани