Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Латвия ни подкрепя за Шенген

[post-views]

На съвместно заседание комисиите по външна политика и по европейските въпроси и контрол на еврофондовете в НС се срещнаха с посланика на Латвия в София Илгварс Клава – темата: Латвийското председателство. „За конкурентна, дигитална и ангажирана Европа“ е мотото, което председателят на парламента Цецка Цачева определи като „критично осмисляне на реалността, в която живеем“. Тя подчерта, че България разчита в дневния ред Латвия да включи приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство. Председателството особено разчита на т.нар. „План Юнкер“ за инвестиране в икономиката на Европа.
Председателят на комисията по външна политика Джема Грозданова обърна внимание върху общата външна политика на ЕС, призвана да намира бързи отговори. Тя подчерта и колко е важна общата работа по проблемите на сигурността и отбраната. Акцент върху подготвеността на бизнеса за проекти от общия фонд постави вицепремиерът Меглена Кунева и обясни как от това зависи колко европейски средства ще „озонират“ българската икономика. По отношение на българското членство в Шенген тя обясни, че нямаме достъп до системите с данни и нямаме възможност за т. нар. „преследване по горещи следи“, докато Великобритания, без да е член, си е извоювала достъп до информационната база. Кунева призова депутатите да съсредоточат усилията си за парламентарен „десант“ и лобиране за приемането ни от страни като Холандия и Финландия, които са против българското членство.
На публичната дискусия „Приоритети на Латвийското председателство на ЕС“ Н. Пр. Илгварс Клава представи предимствата на своята страна. В нея участваха Меглена Кунева и председателят на ПАН Европа Гергана Паси. Форумът бе организиран от ПАН Европа – България, фондация „Конрад Аденауер“, посолството на Латвия у нас, Дипломатическия институт при МВнР и Представителството на ЕК в София.

Росица Цонева

Най-ново

Единична публикация

Избрани