Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

НАТО засилва отбранителните си способности в Източна Европа

[post-views]

НАТО увеличава значително отбранителните си способности в Източна Европа в отговор на новите предизвикателства пред Алинса, като конфликта в Украйна и възхода на радикалните джихидистки движения в Близкия Изток и Северна Африка.Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтемберг преди началото на срещата на военните министри на страните членки в Брюксел, сред които е и българският военен министър Николай Ненчев.
Генералнният секретар на Алианса заяви, че живеем в критични времена за сигурността в Европа и по Света.
Той допълни, че НАТО трябва да адаптира въоръжените си сили, за посрещне тези предизвикателства в този динамично променящ се свят.
Министрите на отбраната от НАТО решиха да се създадат командни и контролни центрове в 6 държави-членки в Източна и Южна Европа, сред които и България. Българският военен министър Николай Ненчев коментира, че Народното събрание не трябва да се произнася във връзка с бъдещия контролен център в София. Той припомни решение на Конституционния съд, според което България има право на съвместни дейности и учения със страните от пакта на своя територия.
Министрите решиха още да увеличат числеността на силите за бързо реагиране от 13 на 30 хиляди души, като пет хиляди от тях ще са ударна група, която може да бъде разгръщана във всяка една точка на света до 48 часа.Според Столтемберг това няма да доведе до нова студена война, въпреки че увеличаването на военно присъствие на НАТО по източните си граници е в отговор на руската агресия в Украйна.

Най-ново

Единична публикация

Избрани