Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

73 млн. лева за борба с бедността през 2015 година

[post-views]

73 милиона лева се отделят от Държавния бюджет тази година по Националния план за действие по заетостта. На пресконференция в Министерство на труда и социалната политика Директора на Дирекция „Политика на пазар на труда и трудова мобилност“ Елка Димитрова представи основните точки във визията и целите на плана. Той ще е насочен главно към безработни младежи до 29 г, безработни над 50 г., продължително безработни, хора с увреждания, неактивните хора и безработните с ниска квалификация. Тя заяви, че тази година целта е средствата дабъдат насочим целево към най-слабо развитите райони, както и да се помогне за намаляване на несъответствието между търсенето и предлагането на работната сила.
Като иновативен подход за намаляване на младежката безработица с бюджетни средства ще бъдат назначени 100 млади безработни на специални позиции към общините. Тяхната основна задача ще бъде да ходят по местата, където се събират техни връстници и да ги мотивират да се регистрират като безработни. Това се извършва с цел да се увелици заетостта при младите, тъй като в момента сме на 2ро място по брой неактивни младежи в Европа.
В Националния план за действие по заетостта са залегнали и две нови програми. Първата от тях е Националната Програма за продължително безработните лица, за която ще се отпуснат 3,3 млн лева и чиято цел ще бъде активиране и повишаване на шансовете за заетост на продължително безработните. Втората е Национална програма КЛИО.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани