Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Калфин: Безотговорните родители без помощи

[post-views]

Промени в социалното подпомагане целят подобряване на сега действащата система и стимулиране на отговорното родителство. Те бяха представени от министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Родителите ще получават детски в зависимост от това колко деца има едно семейство, а не както е сега – на дете. Министър Калфин заяви, че с тях се цели първо, да не се допуска семейно подпомагане за родители, които изоставят децата си и второ, да се гарантира равнопоставеност на децата в семействотокакто и равнопоставеност между различните родители.
Идеята на Социалното ведомство е да се увеличи броят на семействата, които ще взимат детски, а сумата да се обвърже с минималната работна заплата, която трябва да се увеличи на 420 лв. от 1 януари 2016. Предвижда се семействата с по-ниски доходи да взимат по-големи помощи, а непълнолетните майки да получават детските си в натура. Тези родители ще получават годишен бонус, ако ходят на училище и показват успехи.
В момента 4841 семейства са с прекъснати детски права поради това, че децата им не ходят на училище. 1351 са непълнолетните майки до 16 години, а 3981 е броят на майките до 18 г.
Предстои обществено обсъждане на измененията в законодателството, които, ако бъдат приети, ще започнат да се прилагат от следващата бюджетна година.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани