Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

България има потенциал да бъде разпределителен център на газ

[post-views]

България е една от страните в ЕС, които са най-силно заинтересовани от сигурността на енергийните доставки и диверсификацията на източниците. Това е заявил министър-председателят Бойко Борисов при откриването на първата среща на Групата на високо равнище за изграждането на газовите връзки в Централна и Югоизточна Европа.
Според премиерът българското правителство активно работи за реализирането на ключови проекти, които ще позволят на страната ни да има достъп до сигурни доставки на газ на конкурентни цени.
В срещата са участвали заместник-председателят на Европейската комисия, отговорен за енергийния съюз, Марош Шефчович, както и комисарят за енергетиката и климатични промени Мигел Канете.
Борисов е коментирал, че всеки проект трябва да бъде изграждан в съответствие с европейското законодателство, защото именно то гарантира конкуренцията, ниските цени за крайния потребител и сигурността на доставките.
Премиерът е допълнил, че поради географското си положение страната ни има потенциал да бъде своеобразен разпределителен център на газ за Югоизточна Европа и ЕС.
Дейността на Групата на високо равнище за изграждане на газовите връзки в Централна и Югоизточна разделена в две подгрупи –на политическо и на експертно ниво. Групите ще работят по въпросите на газовата свързаност в региона, диверсификация на източниците на природен газ в дългосрочен план и сигурността на доставките.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани