Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В Минск се решава съдбата на Източна Украйна

[post-views]

Лидерите на Украйна, Германия, Франция и Русия се събраха в беларуската столица Минск в опит да намерят политическо решение на конфликта в Източна Украйна. Участието на руския президент Владимир Путин е знак, че може да бъде намерен компромис или както руски дипломат, цитиран от агенция Pойтерс, заяви: „Президентите никога не пътуват без причина.”
Обещаващи се оказаха и проведените късно снощи преговори между представилите от т.нар контактна група за Украйна, в която влизат Украйна, бунтовниците, Русия и ОССЕ. На срещата бяха договорени основните принципи на примирието, а именно: Незабавно прекратяване на военните действия, изтегляне на тежката военна техника от фронтовата линия и повече автономия за рускоговорящите региони. Мирните преговори в Минск се смятат за последен шанс за прекратяване на продължаващия от близо година конфликт, който става все по-смъртоносен и непредсказуем. Над 5000 души са убити от началото на военните действия. Повече от милион и половина са принудени да напуснат домовете си.
Въпреки това, на фона на дипломацията сблъсъците в Източна Украйна продължават с пълна сила, което може да хвърли сянка върху преговорите.
През деня украинският президент Петро Порошенко обяви, че ако ситуацията продължава да ескалира има готовност да обяви военно положение в страната.
Това съвпадна с гласувания в Американския конгрес закон, който дава правомощия на президента Барак Обама да изпрати смъртоносна военна техника в Украйна. В допълнение главнокомандващият на армията на САЩ в Европа генерал Бен Ходжес заяви, че от другия месец започват съвместни военни учения с украинската армия, която воюва срещу сепаратистите.
Русия на свой ред е категорична, че изпращането на оръжия ще има сериозни последици и ще нанесе тежък удар на дипломатическите отношения с Вашингтон.

Най-ново

Единична публикация

Избрани