Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

В Минск договориха примирие

[post-views]

Примирие, изтегляне на тежкото въоръжение и мерки за дългосрочно уреждане на кризата – с това споразумение приключиха преговорите на „Нормандската четворка“ в беларуската столица Минск.
16-часовият дипломатически маратон доведе до конкретни резултати, съобщиха световните медии. Боевете в Донбас трябва да спрат в 0 ч. на 15 февруари. В споразумението е предвидена демилитаризирана зона между 50 и 140 км, в която не трябва да има тежка артилерия. Изтеглянето на оръжията трябва да стане факт до две седмици.
Лидерите на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република Александър Захарченко и Игор Плотницкий са под-писали предложения им документ.
В преговорите участваха германският канцлер Ангела Меркел и президентите на Франция, Русия и Украйна – Франсоа Оланд, Владимир Путин и Петро Порошенко. След срещата Путин заяви, че е необходима реформа на украинската конституция, „за да бъдат отчетени законните права на гражданите на Донбас“. Той допълни, че властите в Киев продължават да отказват директни преговори с представителите на самопровъзгласилите се републики в Източна Украйна.
Президентът на Франция заяви, че след преговорния маратон в Минск вече има реален шанс за подобряване на ситуацията в Украйна. Той уточни, че за постигането на тази цел трябва да бъдат направени още много неща.

Най-ново

Единична публикация

Избрани