Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Съветът за сигурност на ООН удари каналите за финансиране на ИД

[post-views]

След анонимно гласуване Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, с която ограничава възможностите на ИД да финансира терористичната си кампания. Резолюция номер 2199 беше внесена от Русия, като тя цели да удари каналите за финансиране на ислямистите, каквито са търговията с петрол и антики, даренията и плащането на откупи.
Документът обвързва правно държавите членки на организацията и дава на Съвета правомощия да налага икономически санкции.
Според доклад на ООН, джихадиското движение се финансира предимно от търговията с петрол, като за миналата година дневните печалби варират от 700 хиляди до милион и 400 хиляди евро.
Западните дипломати посочват, че този канал скоро ще пресъхне заради продължаващите въздушни удари, които освен срещу бойците на движението са насочени и срещу рафинериите на джихадистите.
Не малко средства влизат в бюджета на ИД и от търговията с артефакти, заграбени на територията на Ирак и Сирия
Резолюцията слага край на плащането на откупи за освобождаването на заложници. Движението печели от тази практика средно между 80 и 100 хиляди евро на ден.
Независимо от международните усилия ИД продължава да води активни военна кампания на територията на Ирак и Сирия. През деня джихадистите са атакували иракския град Ал Багдади, където са разположени 300 американски инструктори, предаде агенция Ройтерс.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани