Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Египет иска международни сили в Либия

[post-views]

Либия поиска Съветът за сигурност на ООН да вдигне оръжейното ембарго от страната, за да позволи на международно признатото правителство да се справи с бойците от „Ислямска държава“ и с въоръжените милиции, съобщи Юронюз. Идеята беше подкрепена и от Египет, но Кайро настоява също за морска блокада за териториите, които не се намират под правителствен контрол, за да бъдат спрени доставките на оръжия за ислямистите. 
В нощта срещу четвъртък Съветът за сигурност се събра да обсъди ситуацията в страната. Арабската лига и Италия призоваха преди срещата за спешни действия в Либия, която отново се плъзга към хаоса. Според анализатори, държавите от Арабската лига искат съвместна декларация за борба срещу терористите. Египет настоява ООН да излезе с резолюция, разрешаваща бойни действия на международна коалиция. 
Италия от своя страна изпраща смесени сигнали за готовността си да се присъедини към военни действия срещу „Ислямска държава“, но вече е изразила безпокойство от евентуален съюз между ИД и местните либийски милиции. 
Президентът на Египет Абдел Фатах ал Сиси поиска ООН да разреши с резолюция международни сили да започнат да действат в Либия, съобщи Би Би Си. 
Ал Сиси призова също международно признатото правителство в Либия да бъде въоръжено, за да може да се възпротиви от Тобрук, където беше изтласкано от непризнатите милиции, които владеят столицата. 

Египет бомбардира цели на „Ислямска държава“

Египетски бойни самолети бомбардираха в понеделник цели на „Ислямска държава“ (ИД) в Либия в отговор на разпространено от групировката видео с обезглавяване на 21 египетски християни. 
Говорител на командването на египетската армия обяви, че въздушните удари са били насочени срещу оръжейни складове и тренировъчни лагери на „Ислямска държава“. Египет за пръв път обявява публично, че извършва военни операции в Либия. Либийските ВВС също съобщиха, че са извършили въздушни удари в източния град Дарна, който попадна под контрола на свързана с „Ислямска държава“ организация миналата година.
Видеото, дало повод за нападенията, беше публикувано в неделя вечерта, като в него биват обезглавени 21 християни, отвлечени в Сирт през декември и януари. Смята се, че повечето от тях са с египетски произход. Стилът на записа е сходен с предишни видеа, публикувани от ислямистите. 

Плацдарм за Южна Европа

През седмицата британският „Дейли телеграф“ съобщи, че бойците от „Ислямска държава“ планират да превърнат Либия в плацдарм за нападения в Южна Европа. Изданието се позовава на писма на привърженици на групировката. Джихадистите смятат да „наводнят северноафриканската държава с бойци на ИД от Сирия и Ирак, които после ще пресекат Средиземно море, представящи се за мигранти, и ще извършат нападения в южноевропейски градове или срещу кораби“, се посочва в писмен документ, предоставен на вестника от британската фондация „Куилиам“, действаща срещу екстремизма.
Документът е съставен от пропагандист на ИД, смятан за важен онлайн вербовчик на екстремисти за Либия, където сигурността се срина след революцията, свалила от власт режима на полковник Кадафи през 2011 година. Пропагандистът, използващ псевдонима Абу Архим ал Либим, описва Либия като страна с „огромен потенциал“ за „Ислямска държава“. Той изтъква със задоволство, че Либия е пълна с оръжия от гражданската война, когато огромни количества от арсеналите на Кадафи бяха разграбени от различни бунтовнически групировки. Някои от тези оръжия са дошли от Великобритания, която е доставяла на режима на Кадафи картечници, снайперистки пушки и боеприпаси през последните години от властта му. Тогава Кадафи е бил смятан за съюзник срещу ислямисткия тероризъм, отбелязва вестникът. 

Има ли „Ислямска държава“ бойци в Либия?

За присъствието на „Ислямска държава“ в Либия се говори от месеци. Бойци на групировката поеха отговорност за няколко атаки в страната, включително за нападението на хотел „Коринтия“ в Триполи. Специалисти обаче не могат да определят точния брой на бойците от ИД, тъй като в Либия след падането на режима на Кадафи действат различни милиции и групировки. През октомври м.г. бойци от град Дерна дезертираха и се заклеха във вярност на ИД. Ходът беше приветстван от лидера на ИД – Абу Бакр ал Багдади. 
През декември американски военни съобщиха, че има доказателства за тренировъчни лагери на ИД в източните части на Либия. Медии от своя страна твърдят, че клонът на групировката – бригадите „Ал Батар“, които действаха на територията на Сирия, са създали свой клон в Либия. 

Боряна Радева

 

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани