Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Вестник разкри стар план за анексия на Крим

[post-views]

Руският опозиционен вестник „Новая газета“ твърди, че в Кремъл са предложили план за анексирането на Крим и на Източна Украйна още преди бягството на бившия украински президент Виктор Янукович, съобщи Юронюз. 
Според изданието документът е представен на висши служители до три седмици преди датата 21 февруари 2014 г., когато Янукович напусна Украйна. В плана се заключавало, че тогавашното президентско управление в Киев е политически банкрутирало и свалянето му е неизбежно. В документа се предлага създаването на условия за провеждането на референдуми в Крим и в рускоговорещия Донбас. 
От Москва нарекоха твърденията „безсмислица“. Прессекретарят на Владимир Путин – Дмитрий Песков заяви в интервю за Си Ен Ен, че публикуваният план за анексия „няма нищо общо с официалните документи на руското правителство“. „Не, това не е така. А може и да е възможно. Имам предвид, че не мога да изключа това. Защото не съм видял този документ. Не зная кой е авторът на документа“, казва Песков, запитан дали наистина Кремъл е бил посъветван „Русия да откъсне редица територии от Украйна“ седмица преди смяната на властта в съседната страна. 
На 24 февруари „Новая газета“ помести на сайта си документ, който нарече „план на Русия да откъсне редица територии от Украйна“. Авторите са предложили Москва да сключи договори за крайгранично и трансгранично сътрудничество с украински региони, а после да влезе в преки държавно-договорни отношения с тях. На първо място да обърне внимание на Крим и Харковска област, тъй като там „вече съществуват доста силни групи, подкрепящи идеята за максимална интеграция“ с Русия, обобщава „Форбс“ съдържанието на документа. „Новая газета“ свързва този „план“ с руския бизнесмен Константин Малофеев, който е активно подпомагал според вестника сепаратистите в Крим и Източна Украйна с идеи, пари и кадри. „Тези вестници понякога публикуват невъобразими неща. И не виждам причини да се реагира на тях. Мога да ви кажа само, че дори да съществува такъв документ, той няма нищо общо с Кремъл. И всичко това няма нищо общо с официалните документи на руското правителство“, заявява Песков, цитиран в руското издание на „Форбс“.
Русия анексира Крим на 21 март миналата година, а през април в Източна Украйна започнаха сепаратистките действия. 

Боряна Радева

Най-ново

Единична публикация

Избрани