Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Бригаден генерал Валентин Кръстев: Успешно работим сред ограничения и дефицит

[post-views]

Бригаден генерал Валентин Кръстев е роден на 2 октомври 1964 г. в с. Ценово, обл. Русе. През 1986 г. завършва ВНВУ „Васил Левски“  във Велико Търново и започва офицерската си кариера като началник на продоволствено и вещево снабдяване в артилерийски полк. Последователно заема различни командни позиции в логистични структури на Българската армия. През 1995 г. завършва ВА „Г. Ст. Раковски“, а през 2004 г. – Общовойскови колеж по отбраната на Република Франция в Париж. Владее английски и френски език. Женен, с две деца. От 2014 г. е директор на Дирекция „Логистика.
Разговаряме с бригаден генерал Кръстев в навечерието на Деня на логистиката, който се отбелязва на 1 март.

– Г-н бригаден генерал, каква е оценката ви за развитието на военната логистика през последната година?
– През 2014 г. бяха изпълнени разнообразни задачи по логистичното осигуряване на Въоръжените сили (ВС) за изпълнение на задачите по трите мисии. Продължи реорганизацията на логистичната система съгласно графиците в Плана за развитие на ВС. Дейностите засегнаха най-вече формированията на тактическо равнище. В тях бяха извършени организационно-щатни и дислокационни промени. Те засегнаха основно Съвместното командване на силите (СКС) и Командването на Сухопътните войски (КСВ).
През 2014 г. бяха реорганизирани по нови длъжностни разписания 36 пряко подчинени логистични формирования на СКС и по едно логистично формирование от СВ и ВМС. Извърши се пълна ликвидация на едно военно формирование от бригада „Логистика“.
В периода от 1 януари до 31 декември 2014 г. беше редуциран численият състав на някои логистични формирования от СКС и видовете ВС. 
Личната ми оценка за работата на хората в логистиката е, че през последната година успешно изпълняваха своите задължения, макар и в рамките на ограничен човешки и финансов ресурс и остър дефицит на определени материални средства. 

– По кои направления и проекти военната логистика е на равнището на най-напредналите съюзници от НАТО?
– Формированията за приемане на съюзни сили на територията на страната, в лицето на щаба и четирите групи за контрол на придвижването от СКС са декларирани в пакета „Цели за способности 2013“ за участие в Силите за отговор на НАТО (NRF-16). Те са сертифицирани и подготвени за изпълнение на задачи. 
По линия на регионалното военно сътрудничество България е съосновател и пълноправен член на Многонационалното интегрирано логистично формирование за контрол на придвижването (MovCon MILU) и Многонационалното интегрирано логистично формирование за обща инженерна поддръжка (IEL MILU).
Страната ни се утвърди като активен участник в инициативата за създаване и развитие на MovCon MILU. От две години български военнослужещи от това формирование участват в операцията на НАТО в Косово. 

– По какъв начин извършеният през 2014 г. Преглед на структурата на ВС ще се отрази на военната логистика?
– В хода на Прегледа на структурата на ВС беше извършен Преглед на логистичната система. Основният извод, който направихме, беше, че при така изградената логистична система механизмът е сработен и въпреки затрудненията са  създадени организация и взаимодействие между логистичните структури от отделните нива за успешното изпълнение на задачите по логистичното осигуряване на ВС. Логистичната система трябва да продължи да съществува и да бъде структурирана на трите нива на ръководство, командване и управление – стратегическо, оперативно и тактическо.
Що се отнася до разработването на новия План за развитие на ВС и практическата му реализация в периода до 2020 г., ще се стремим да търсим баланса между необходимите логистични способности и наличните ресурси за отбрана при отчитане на промените в стратегическата среда за сигурност и приоритетите в средносрочен план. Вижданията ни са за извършване на незначителни организационно–щатни промени на тактическо ниво. Параметрите на трансформацията ще бъдат заложени в пътната карта за реализацията на Плана за развитие на ВС до 2020 г. 

– В какво ще се изразява логистичната подкрепа, която МО ще окаже на МВР на южната граница за справяне с бежанския натиск?
– Към настоящия момент сме в етап на предварително планиране. В изпълнение на решение на Министерския съвет №17/14.01.2015 г. МО е уведомило МВР, че Сухопътните войски могат да осигурят техника и личен състав. Предварителните разчети са за участие с 15 товарни автомобила с повишена проходимост, 11 леки автомобила с повишена проходимост и 3 автогоривозареждачи. 
По отношение на разходите, които ще извърши МО, за тази дейност се предвижда да се искат допълнителни финансови средства от централния бюджет по ред, определен с акт на правителството.

– Какви други проекти и инициативи ще бъдат най-важни за военната логистика през 2015 г.?
– Логистичните органи ще насочат дейността си към създаване на условия за провеждане на бойна подготовка от военните формирования от БА, спиране на процеса на декапитализация на ВС и частично възстановяване на въоръжението и техниката. При осигуряване на достатъчен финансов ресурс ще продължим възстановяването на основното въоръжение и техника, и частичната модернизация чрез стартиране на част от приоритетните инвестиционни проекти.
Логистичните органи в рамките на своите компетентности ще участват активно в дейностите при стартиране на приоритетните инвестиционни проекти, заложени в Националната програма „България в НАТО и в Европейската отбрана 2020“. Ще се стремим да използваме по-активно възможностите на Агенцията на НАТО за поддръжка (NATO Support Agency, NSPA).
През 2015 г. ще стартира внедряването на Информационна система „Логистика на БА“. До 2020 г. системата ще се развие, като бъде внедрена във всички военни формирования от БА със собствени звена за счетоводен отчет. Поради ограниченото ресурсно осигуряване и променливата вътрешна и външнополитическа среда, за управлението на този процес е иницииран проект, съгласно изискванията на метода „Управление на проекти в контролирана среда (PRINCE 2). Това обаче ще се осъществи само ако се създаде щатен офис за администриране на системата и се сключи договор за поддръжката й от специализирана фирма, което е проблематично с оглед рестрикциите в бюджета на МО.
Другите важни направления в дейността ни през настоящата година ще бъдат свързани с изпълнение на дейности по международната логистика. Най-общо те включват:
– логистично осигуряване на поддръжката от страната домакин на елемента за командване и управление на НАТО, който ще бъде развърнат на територията на страната;
– осигуряване на ангажиментите на България да домакинства в периода 2017 – 2023 г. разполагането на щаба на Бригада „Югоизточна Европа“; осигуряване на учението на НАТО „Trident Joust 2015“, което ще се състои на територията на нашата страна в периода 15-28 юни 2015 г.; осигуряване на участието на български военнослужещи и техника в многонационалното логистично учение „Capable Logistician 2015“ и сертификационното учение на NRF 2016 „Trident Juncture 15“.

– В навечерието на празника на логистиката – 1 март, какво ще пожелаете на военнослужещите и цивилните служители от системата?
– Пожелавам им крепко здраве, семейно щастие, благополучие, сили и енергия за посрещане на новите предизвикателства и постигане на по-нататъшни успехи в благородната ни дейност по логистичното осигуряване на Въоръжените сили на Република България.

kamuflajНовите камуфлажи правят боеца “невидим” 

При наблюдение с оптични прибори и с прибори за нощно виждане военнослужещите, облечени с новите униформени облекла, са неразпознаваеми. Това каза бригаден генерал Кръстев. Вече е приключила научната разработка за новите униформени облекла от камуфлажен плат за нуждите на МО и БА.
Проведени са полигонни войскови изпитвания, които са показали, че разпетновката на тъканите отговаря на изискванията на STANAG 2333 и осигурява необходимата маскировка на военнослужещите на местността. Вече е приета конструкцията на „камуфлажите“ и предстои да се извърши приемане на тъканите.
Новите униформи ще имат по-добра водонепропускливост. Те осигуряват необходимия комфорт на военнослужещите, като не позволяват запотяване на тялото. Конструкцията на облеклата е разработена по начин, който позволява над 95 на сто от воините да се обличат по конфекционен метод, обхващащ възрастовата група от 20 до 56 години.
В отговор на въпрос за качеството на „кубинките“, бригаден генерал Кръстев заяви, че през последните години е имало оплаквания от военнослужещите към полевите обувки. В тази връзка беше взето решение и през 2014 г. беше проведена процедура за избор на модел за полевите обувки, поясни той. Извършени са лабораторни изпитвания и паралелни тестове във военните формирования. След това е определен моделът на полевите обувки. След утвърждаване на техническата спецификация ще стартира процедура по Закона за обществените поръчки за доставка на полеви обувки, изтъкна бригаден генерал Кръстев.

stari_snarqdi
Утилизацията ще предотврати случаи като взривовете в Челопечене, след които години наред армията трябваше да разчиства района от невзривени боеприпаси
Излишните боеприпаси са 3583 тона 

Излишните боеприпаси в БА към началото на тази година възлизат на 3583 т. От тях 3177 т са обявени за утилизация. Ежегодно това количеството ще нараства, тъй като по-голяма част от съхраняваните боеприпаси са произведени преди повече от 20 години, каза бригаден генерал Кръстев.
По думите му въпросът с утилизацията на излишните боеприпаси е проблем от национален мащаб и е особено важен за сигурността на страната и безопасността на населението. Въпреки това в бюджета на МО системно не са осигурявани необходимите за утилизацията бюджетни средства. Така стои въпросът и с бюджета за 2015 г., в който не са планирани финансови средства за утилизация на боеприпаси, посочи бригаден генерал Кръстев. Той допълни, че за утилизиране на излишни боеприпаси през 2015 година от МО бяха предприети поредица от действия за допълнително осигуряване на извънбюджетни средства. 
boepripasi_stariЗа боеприпасите с най-висок риск от възникване на инцидент при съхранение беше направено искане за целево финансиране в размер на 900 000 лв. от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. По този въпрос все още не е получен официален отговор.
С правителствено постановление беше поискано допълнително да бъдат отпуснати около 6,6 млн. лв. за създаване на Център за утилизация. Изграждането му би осигурило ритмичност и прогнозируемост на темповете за освобождаване от излишните за БА боеприпаси, заяви бригаден генерал Кръстев. Отговорът на Министерството на финансите по този въпрос бил, че тези средства не могат да бъдат осигурени. За ускоряване на процеса за утилизиране е необходимо системно и планово осигуряване на достатъчно финансови средства в бюджета на МО, обобщи бригаден генерал Кръстев.

Андрей Рангелов

фото Красимир Тодоров

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани