Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Румяна Бъчварова поема МВР

[post-views]

Ще предложа вицепремиера Румяна Бъчварова да поеме поста и на вътрешен министър, заяви вчера премиерът Бойко Борисов в Народното събрание. Това стана, след като в сряда на заседанието на кабинета Веселин Вучков подаде оставка.
Аргументира се с факта, че не e получил съгласие да започне процедура по назначаването на нов главен секретар на МВР. След като наскоро бяха приети изменения в Закона за вътрешното министерство, там беше записано, че се възстановява предишното положение – главният секретар да се назначава от президента, а не от МС. Преходните разпоредби визират и председателите на ДАНС и ДАТО, за които вече също се изисква указ на държавния глава. Правната дирекция на МС обаче уведомила Вучков, че законът не засяга заварените на постовете Светлозар Лазаров, Владимир Писанчев и Цветан Китов.
Оставката на Вучков беше приета от премиера, който днес трябва да внесе в НС кандидатурата на Румяна Бъчварова за вътрешен министър. Ако тя бъде одобрена, ще стане втората дама, която оглавява МВР. Първата беше Петя Първанова, служебен министър в кабинета на Марин Райков.            
„Ще предложа за министър човек, който ще гарантира спокойствието. Ще положа огромни усилия милиционерски номера да не минават повече“, зарече се Борисов. Той съобщи още, че ще отиде в петък в парламента, за да иска оставките на шефа на ДАНС Владимир Писанчев и на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров.

(БА)

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани