Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Министър Ненчев откри нова специалност

[post-views]

„Защита на населението и критичната инфраструктура“ е новата специалност на Военна академия „Г. С. Раковски“  и Русенския университет „Ангел Кънчев“. Церемонията по нейното откриване се състоя в заседателна зала „Канев център“ в крайдунавския град. В нея участваха министърът на отбраната Николай Ненчев, ректорът на Русенския университет чл.-кор. проф. д-р т. н. Христо Белоев, началникът на Военната академия контраадмирал Митко Петев, кметът на град Русе Пламен Стоилов и областният управител Стефко Бурджиев.
Министър Ненчев подчерта нарастващата практическа значимост на новата специалност за сигурността на страната. Той акцентира върху целта на обучението – да се подготвят експерти и лидери, квалифицирани да осигуряват превенция, подготовка, отговор и възстановяване при бедствия и аварии. Изключително важно е да анализираме средата и потенциалните рискове, за да можем да предпазим както населението, така и инфраструктурата от бедствия, катастрофи или терористични заплахи, заяви министър Ненчев и добави, че обучението в тази специалност ще създаде подготвени кадри, от които в момента страната ни има остра нужда.
В Русе министър Ненчев се срещна с областния управител Стефко Бурджиев и с неговите заместници Станимир Станчев и Явор Янчев. Бяха обсъдени въпроси, свързани с дейността на службите за подпомагане на населението при бедствия и аварии. 
Областният управител Стефко Бурджиев изрази надежда, че новата магистърска специалност ще създаде кадри, които ще поемат задачата да търсят най-доброто решение за гражданите в кризисни ситуации, за да са в помощ на областните управители и териториалните органи на изпълнителната власт.

(БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани