Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Заместник-върховният командващ на Съюзното командване по операциите на НАТО гостува у нас

[post-views]

репортер Мария Гуцева
оператор Цветомир Ташков

Бъдещото сътрудничество в рамките на НАТО, съвместните учения с Българската армия и генерирането на сили за операциите на Алианса. Тези въпроси обсъдиха заместник-върховният командващ на Съюзното командване по операциите на НАТО генерал Ейдриън Брадшоу и началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов. По време на разговора между двамата са били засегнати и въпроси свързани с операция „Решителна подкрепа“ в Афганистан, развитието на кризата в Украйна и теми, свързани с Балканския регион. Вицеадмирал Николов подчерта, че ученията, които се подготвят в съюзен формат са планирани отдавна.
Генерал Брадшоу благодари за приноса на страната ни към колективната сигурност. Той посочи значението на ученията, в които участваме с партньорите от НАТО и увери, че има готовност да развърне сили за бързо реагиране. Генерал Брадшоу допълни, че действията на НАТО по повод на кризата в Украйна са изцяло отбранителни и напълно пропорционални на заплахата.
Генерал Брадшоу заема поста заместник-върховен командващ на Съюзното командване по операциите на НАТО от март 2014 година. Той е вторият по ранг в командването на обединените сили на НАТО в Европа. Сред основните му задължения са координацията на взаимодействието между НАТО и Европейския съюз, както и генерирането на сили за операции. 
В рамките не визитата си генерал Брадшоу ще посети и 68-а бригада „Специални сили“. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани