Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Пучини ни гарантира много смях

[post-views]

Лъчезар Лозанов

Ramona_Tulumani
Рамона Тулумани, звездата на Албанската национална опера с български корени.
В сряда следващата седмица в Софийската опера и балет зрителите ще видят едноактната опера „Джани Скики“  от Джакомо Пучини. Либрето е на Джовакино Форцано. Сюжетът е взет от песен на „Ад“ от Данте, посветена на измамника Джани Скики. Той е разиграл роля пред умиращия богаташ и от негово име е съставил фалшиво завещание. Дъщеря му Лаурета е годеница на Ринучо, племенник на покойния Буозо.
„Джани Скики“ е черна комедия, пример на съвременна опера-буфа, опираща се на традициите на „Фалстаф“ на Верди. Отличава се с изразителен речитатив, бликащ мелодизъм, остра характерност и стремително темпо. Уди Алън прави през 2008 г. своя режисьорски дебют в операта с черната комедия „Джани Скики”“и получава наградата на Флоренция. 
В българския спектакъл гостува солистката на Албанската национална опера Рамона Тулумани в ролята на Лаурета. През 2008 г. тя беше избрана от Райна Кабаиванска да участва в Осмия международен майсторски клас в Нов Български университет. Тя е с български корени и една от водещите сопрани на операта в Тирана. Във втората част от представлението зрителите могат да видят „Концертът“ – комедиен балет с хореография, вдъхновена от стила на водевила. Етикетът позволява да се смеете от сърце, докато го гледате, споделя хореографът  Киплин Хюстън, постановчик на творбата. Диригент е Борис Спасов.

Най-ново

Единична публикация

Избрани