Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Документалното кино на „София филм фест“: Военните зони на планетата са нейна диагноза

[post-views]

Лъчезар Лозанов

Дискусия „Военна журналистика и документалистика“ се състоя в зала МАТИ на НДК с участието на: Шон Макалистър и журналистите, отразявали събития в зони на конфликти – Георги Кожухаров, Димитър Кенаров, Георги Тотев. 
 Режисьорът Шон Макалистър е познат с откровените си филми за живота на обикновените хора, които едва оцеляват, но успяват, притиснати между политически и лични конфликти и мъчейки се да разберат света. От ранните му филми Working for the Enemy (1997) и The Minders (1998) (и двата с награда RTS) до последните му успешни проекти – „Пианистът от Багдад“ (2004), който е награден в Сънданс, Japan: A Story Of Love And Hate (2008) и „Неохотният революционер“ (2012), работата на Шон продължава да вдъхновява и омагьосва публиката. В момента завършва работата си над проект, озаглавен „Сирийска любовна история“.
Тази дискусия е част от платформата „Документалното кино в търсене на справедливост“, организирана на 19-то издание на „София Филм Фест“. Филми като „Образът на мълчанието“ на носителя на „Оскар“ Джошуа Опенхаймер, „Относно насилието“ на Йоран Олсон, „Война в изкуството“ на  Марко Вилмс и Citezenfour (филмът за Едуърд Сноудън) носител на тазгодишния „Оскар“ в категорията си, представят днешната картина на политически и социален протест, конфликт и борба с насилието.
Платформата включва 4 дискусии, чиято цел е да покажат документалното кино като двигател на социална промяна.
Тази година документалната селекция на „София Филм Фест“ включва няколко модула – Документален конкурс, програма Извън конкурса, избрана програма от фестивала “Милениум” (Брюксел), както и филми от платформата за радикално и независимо документално кино Cinema Politica. Заглавията са политически и социално ангажирани – за социални и политически конфликти, за режимите в третия свят, бежанците и проблемите на интеграцията, окупационни движения и групи, останали в периферията на общественото внимание.

Най-ново

Единична публикация

Избрани