Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Саудитска Aрабия започна военна операция срещу Хусите в Йемен

[post-views]

текст Красимир Белчев

Саудитската армия и съюзниците й започнаха военна операция, включително и въздушни удари срещу шиитското бунтовническо движение Хуси в Йемен. Целта е да се спре офанзивата на бунтовниците към втория по-големина град Аден, превърнал се в резиденция на международно признатия президент на страната Рабо Мансур Хади. Саудитска Aрабия обяви, че е мобилизирала 150 хиляди военнослужещи и над 100 военни самолета. По непотвърдена информация в операцията участват още самолети на Египет, Мароко, Судан, Кувейт, Обединените арабски Емирства, Катар и Бахрейн.
В същото време бунтовниците от шиитското движение Хуси твърдят, че при въздушните удари в столицата Саана са загинали голям брой цивилни, включително жени и деца. Иран, който се смята за основният съюзник на Хусите, реагира остро военната операция на СА. Тя обаче получи подкрепа от Великобритания. Лондон подчерта, че трябва да се търси политическо решение на конфликта. Посланикът на Саудитска Арабия в САЩ защити действията на правителството в Риад. Той заяви, че страната му ще направи всичко необходимо да защити легитимно избраното правителство на Йемен, което е изправено пред сериозна опасност от външни въоръжени сили.
Освен арабските страни на апела на йеменския президент отговориха общо 10 държави, включително и САЩ, които подпомагат усилията на правителствените сили с логистика и разузнавателна информация. Вълненията в Йемен са предпоставка за началото на нова Студена война, но този път между двата петролни гиганта шиитски Иран и сунитска Саудитска Арабия. Заради реалната опасност от подобен развой на събитията, цените на петрола на световните пазари скочиха с 6%. 

Най-ново

Единична публикация

Избрани