Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Преглед в Скопие на IT сигурността

[post-views]

Светлозар Стоянов

Семинар, посветен на надеждните средства за киберзащита на Балканите, се проведе в Скопие. Той бе организиран от Българския eвроdтлантически младежки съюз и Македонския изследователски център за отбрана и мир. В него участваха 23-ма лектори от близо 20 страни, членки и партньори на Алианса в Европа.

Един от основните лектори по време на семинара бе проф. Тодор Тагарев, директор на отдела IT-сигурност към Института по комуникационни и информационни технологии към БАН. Той сподели своя опит в киберсигурността по време на работата си в служебното правителство на премиера Марин Райков като министър на отбраната и работата си в БАН.
Лекцията на проф. Тагарев бе посветена на предизвикателствата пред формулирането на стратегия за киберсигурност и бе концентрирана върху няколко основни пункта, в частност, че заплахите не могат да бъдат изчерпани от компетенциите на нито една съществуваща организация в света.

uchastnici_skopie
Проф. Тагарев (на първия ред в средата) бе един от най-изтъкнатите специалисти по ІТ сигурност на семинара
„Определено развитието на информационните технологии, дълбокото им проникване в ежедневния ни живот в икономиката и начина, по който ние управляваме своите държави и своите общности, ни помага, но от друга страна внася и уязвимости и ние трябва добре да ги разбираме и да се подготвим, доколкото това е възможно. В този смисъл провеждането на семинара е добра идея, защото ние споделяме опит в един формат, който ни е близък. Може би ние сме малко по-напред от други страни. Киберпространството и въздействието му са важни елементи, но не са единствените. Това, което виждаме в последно време, е използване на инструменти от няколко области, включително и въоръжена сила. Има страни, които са готови да използват този канал, киберканала, за да навредят на други страни и не само страни, има и организирани престъпни групи, има отделни индивиди, които използват възможностите, които дава киберпространството. Факт е, че

обикновеният гражданин не е запознат

добре със заплахата в тази среда, още повече с начина да се защити. Този, който има агресивни намерения и е решил да инвестира усилията си, за да причини вреда на някой друг, винаги може да намери начин. По-лесно е да се атакува, отколкото да се защитава човек. В този смисъл киберпространството едва ли е изключение от всички други физически домейни, в които се води конфликтът. Опасността, която произтича от нашата свързаност с информационните технологии и компютърни мрежи, идва от това, че ние ставаме зависими от тези мрежи в обичайното ни функциониране. Разбира се, ако бъде свален сайт на една фирма, това няма да нанесе кой знае колко вреди. По-големият проблем идва тогава, когато компютърните агресори успеят да проникнат чрез киберпространството в други системи от предишната инфраструктура, да въздействат, да кажем, върху енергийната система, банковата или транспортната системи, системата за отбрана на една страна или информационните масиви на службите за сигурност. Това е проблем, който може да има много сериозни негативни последствия.
Проф. Тагарев посочи дефиниции на обхвата, анекдотични свидетелства и недоказуемост (приложимост или рамки на рисково управление), ограничените способности на обективните оценки на алтернативите, склонността и готовността за въвеждане на иновации.
По време на семинара на вниманието на лекторите и гостите бяха предоставени безплатни копия от книгите на проф. Тагарев „Отбранителният мениджмънт: Въведение“, „Информация и сигурност: аналитична поддръжка на трансформацията“.
Представители на организаторите на семинара от българска страна бяха Мария Сапунджиева, ръководител на младежкия клуб за България, и Предраг Тасевски от македонска страна.
„Идеята за семинара дойде през 2013 година, когато с Предраг Тасевски бяхме на лятно училище в Черна гора и вдъхновени от общите неволи на Балканите, ни хрумна идеята, че кибер-сигурността е една добра тема, с която можем да кандидатстваме пред НАТО и да осъществим семинара на територията на Македония“, сподели за в. „Българска армия“ и ВТК Сапунджиева.
Сега младите симпатизанти на Алианса планират второ лятно училище на НАТО за България през май в Смолян и очакват една Международна конференция за ролята на жените в НАТО, която ще се проведе през октомври.
„Македония е кандидат за присъединяване към НАТО от 2008 г. За нещастие регионът, в който се намира нашата държава, е нестабилен. Ето защо е толкова необходимо за нас да подсигурим националната си отбрана на едно по-високо ниво“, заяви Тасевски за в. „Българска армия“ по повод постъпките за присъединяването на Македония към Алианса. „Македония е малка страна, но пък е сърцето на Европа, което я прави

толкова важна за НАТО и региона

Ако искаме да съхраним своята сигурност и отбрана, трябва да се присъединим час по-скоро към една толкова важна не само за нас организация“, допълни още той.
anonimus_skopieТасевски се позова на речта на президента на САЩ от началото на тази година, в която Барак Обама посочи киберсигурността като един от основните методи за сигурност и просперитет на всяка една отделна държава. В началото на тази година Обама посети най-големия бизнес-център в света, който се намира в Силиконовата долина и Сан Франциско, където приветства и окуражи компаниите да продължат да работят в тази посока и да произвеждат нови средства за подсигуряването й.
„Важно е, защото, както виждаме, нашите домове и офиси стават все по-технологични. Все по-важно е каква информация споделяме, с кого и как. Вземете например Словения, която е почти идентична като територия и население с Македония. Словения се превърна в един от лидерите в областта. Когато говорим за киберсигурност или IT сигурност обаче, ние не бива да мислим само за обезпечеността на домовете си, офисите или юзърите, а как да отбраняваме критичната информация, нейната структура и инфраструктура на национално ниво“, изтъкна още Тасевски.
Само за два дни страницата на семинара в Скопие

събра над 2900 посещения

което  е повече от едно добро начало, подчерта Мария Сапунджиева. Българският евроатлантически младежки съюз набира своите членове чрез стажантски програми към Атлантическия клуб. За последните две години към организацията са се присъединили над 200 младежи, което оборва скептичните мнения, разпространявани у нас срещу Северноатлантическия съюз. Показателен факт за отношението към НАТО е интересът сред младите.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани