Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

ВА създава магистърска програма със Сорбоната

[post-views]

Андрей Рангелов

Военната академия успя да покрие изискванията на агенцията на франкофонските университети, което ще позволи да се създаде съвместна магистърска програма със Сорбоната в областта на международния транспорт и логистиката. Това каза началникът на ВА „Г. Ст. Раковски“ контраадмирал Митко Петев.
С воински церемониал и тържество беше отбелязана 103-годишнината на Военната академия. Сред присъстващите бяха министърът на образованието и науката проф. Тодор Танев, депутати, началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Илия Налбантов, генерали, ректори на висши училища, ветерани.
В академията се трудят 132-ма преподаватели, от които 71 са хабилитирани, като 13 са професори, а 58 – доценти. Всекидневно обучаваме 746 слушатели и студенти, както и 78 докторанти, изтъкна контраадимрал Петев. Допълнително във военната Алма матер през изминалата година е имало повече от 100 курса, в които са повишили квалификацията си 964 специализанти. 
Така общият брой на обучаваните надхвърля 1700 души. Тук се учат също слушатели от САЩ и Китай, а представители на Китай и Турция специализират по езикова подготовка.
Разкриват се нови специалности. ВА поддържа връзки с 20 сродни академични структури.
Военната академия неотклонно следва заветите на основателите си и продължава да бъде храмът на военната наука, източник на знание, светлина и висша военна мисъл, заяви контраадмирал Петев. Пред присъстващите беше представено приветствие от президента Росен Плевнелиев. Повишават се изискванията към отбранителните способности на страните – членки на НАТО, в условията на военнополитическата криза в Украйна и съществуващите бюджетни ограничения, а това поставя нови задачи пред военнообразователната система, в това число и пред ВА, се посочва в посланието.
От името на министъра на отбраната Илия Налбантов връчи награди на отличили се и напомни, че тези аули са създавали държавници. По думите му предизвикателството пред обучението във ВА е то да добие конвертируемост, която е ключът към бъдещите успехи.
Награди от името на началника на отбраната връчи директорът на дирекция „Логистика“ бригаден генерал Валентин Кръстев. ВА продължава да бъде център на академичното образование, наука и култура и да поддържа отлично обучени военни и цивилни стратегически лидери в съответствие с националните традиции и политиката на сигурност и отбрана на НАТО и ЕС, изтъкна той.

 

Най-ново

Единична публикация

Избрани