Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Братя Коен – председател(и) на журито

[post-views]

Божидар Манов

За първи път в историята на кинофестивала в Кан, от създаването му през 1946 година до тазгодишното 68-о издание, под „шапката“ на председателя на журито ще има две глави – американските кинематографисти братя Джоел и Итън Коен. Такова е решението на новия президент на фестивала г-н Пиер Лескюр, който замени на този пост вечния Жил Жакоб след неговото лично решение да се оттегли поради напреднала възраст. 
Двамата братя са били вече 8 пъти на Лазурния бряг, но като участници във фестивала. С „Бъртън Финк (1991) печелят „Златната палма“ за най-добър филм. „Фарго“ (1996) и „Човекът, който не беше там“ (2001) им носят на два пъти „малката палма“ като най-добри режисьори. Преди две години с „Истинският Люин Дейвис“ (2013) заслужиха Специалната награда на журито. Е, сега ще бъдат от другата страна на конкурса и колегите им от цял свят ще треперят за окончателното решение на оглавяваното от тях жури, докато вечерта на 24 май обявят „присъдите“ от бляскавата сцена на Фестивалния дворец. 
А тогава, както и на гала-вечерта при откриване на фестивала „господар на сцената“ ще бъде известният френски актьор Ламбер Уилсън, който и миналата година бе „домакин“ на събитието. Самият Уилсън има забележителна кариера на екрана в много комедии и трилъри на режисьори като Бертран Таверние, Андре Тешине, Ален Рене, Беноа Жако и други. Но истинска световна известност му донесе участието във втора и трета част на блокбастъра „Матрицата“ на братя Уашовски. Ламбер Уилсън заслужи мястото си под прожекторите в Кан заради изключително елегантното му и интелигентно водене на бляскавите церемонии с финес в словото, бързи импровизации и тънко чувство за хумор.
Впрочем и други негови колеги са се справяли успешно с тази задача, като редовните зрители на Лазурния бряг или пред телевизионните екрани из целия свят помнят финеса на Одри Тоту (2013), Венсан Касел (2006), Едуард Бер (2008, 2009). 
А председателката на журито от 1973 година, известната актриса Ингрид Бергман, сега ще е лице на официалния фестивален плакат. И то неслучайно, а защото през 2015 г. се навършват 100 години от раждането  на звездата с 3 отличия „Оскар“, остнала във вечния алманах на  световното кино с изключителните си роли в „Казабланка“ (1942, реж. Майкъл Къртис), „Жана д’Арк“ (1948, реж. Виктор Флеминг), „Есенна соната“ (1978, реж. Ингмар Бергман). В кариерата си има още десетки знаменити роли във филми на Алфред Хичкок, Роберто Роселини, Сидни Лъмет, а нейни партньори на екрана са звезди от ранга на Кари Грант, Хъмфри Богарт, Грегори Пек и още много легенди на киното след Втората световна война. Във връзка със стогодишнината от рождението на актрисата, дъщеря й от брака с бащата на италианския неореализъм Роберто Роселени, днес известната актриса Изабела Роселини, казва: „Нашето семейство сме трогнати от решението на фестивала. Мама бе не само знаменита и талантлива актриса, тя не просто играеше във филмите си, за нея това бе призвание, по-важно от всичко друго в живота“.   
Автор – дизайнер на плаката 2015, е известният художник Ерве Кижьоне, който повтаря ангажимента си от миналата година. Тогава неговото решение с великолепен портрет на легендарния актьор Марчело Мастрояни получи всеобщо одобрение, а другата легенда на италианското кино София Лорен, на церемонията при закриването на фестивала се обърна към своя някогашен екранен партньор с думите: „Марчело, отвсякъде ме гледаш, помниш ли как направихме заедно 13 филма?“ Сега за новия плакат Ерве Кижьоне използва популярен фотопортрет на Ингрид Бергман, заснет от знаменития художник – фотограф Дейвид Сиймур. 
Кан обича да кани и награждава свои режисьори – любимци, но само когато са доказали безспорно таланта си, присъстват редовно в състезателната програма. Тази година тя все още не е обявена официално, а изненади са възможни до последния момент. Но вече се предполага, че с нови филми ще се борят за „Златната палма“ режисьори като Гюс ван Сант („Море от дървета“ с Матю Макконъхи) и Скот Купър („Черна меса“ с Джони Деп). Актрисата Анджелина Джоли може да изненада с третия си режисьорски опит „Край морето“, а Шон Пен също като режисьор с „Последното лице“, където участват колегите му актьори  Чарлийз Терон и Хавиер Бардем. В сегмента „класика“ е вероятна селекцията на „Макбет“ – екранизация на австралийския режисьор Джъстин Кързел. Сигурно е обаче присъствието в официалната програма, но извън конкурса, на новата постапокалиптична лента от поредицата „Лудият Макс: яростен път“ на реж. Джордж Милър с екшън звездите Том Харди и Чарлийз Терон. 

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани