Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

МВФ отказа на Гърция отсрочка по вноската за заема

[post-views]

текст Красимир Белчев

МВФ отхвърли предположенията, че Гърция може да получи отсрочка за вноската по заема си към финансовата институция. Късно снощи се появиха съобщения, че гръцкото правителство е отправило официална молба за това. Атина обеща в началото на месеца, че ще изпълни задълженията си до края на май. Те възлизат на близо милиард евро. Проблемът ще е сред водещите теми на започналата среща между представителите на Фонда и Световна банка във Вашингтон. Най-влиятелната финансова институция в света замрази финансовата помощ за Гърция, докато крайнолявото правителство в Атина не представи приложим списък с реформи. От друга страна гръцкото правителство е категорично, че няма да подпише споразумение с кредиторите за дълга си, което няма да разреши икономическите проблеми на страната.
За директорът на МВФ Кристин Лагард постигането на икономическа стабилност в Гърция минава през реформи, а не чрез подписването на споразумение в последния момент. За нея отлагането на вноската по заема не неприемливо.
Лагард настоя Гърция и кредиторите трябва продължат работа по представения от Атина списък с реформи, за да се постигне споразумение. Крайният срок за това е 24 април.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани