Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Радикалният ислям си прави държава у нас

[post-views]

Добромир Пелов

Не ги гледайте, че изглеждат като бойци на радикалния ислям с тези бради и със забулените до очите жени. Това са роми. Приели са този вид религия, явно заради някакви финансови облаги. Заради същото преди време са били протестанти, но там парите са свършили и сега са първи ислямисти. Но на практика те едва ли биха представлявали някаква сериозна заплаха, защото поради спецификата на своя етнос не стават за бойци, за революционери, още повече за саможертва в името на каквато и да било кауза или религия.

Това са становища, застъпвани от иначе сериозни познавачи на исляма, включително и на радикалните му отклонения, които бяха изложени в общественото пространство след поредната акция на прокуратурата и полицията в Пазарджишко и в някои други региони на страната. Преди време същата операция беше проведена от ДАНС. И каквито и доказателства да бяха намерени, при съдебните процеси винаги се издигаше една почти оправдателна теза – 

роми радикални бойци не стават

Но тези познавачи на исляма и на неговите последователи до сега не са се сблъсквали в практиката си уникалното явление, което подмолно зрее от години вече у нас – роми, които приемат исляма и се обричат да му служат по каквито и пътеки да ги поведе той. Вярно, първоначално това може да е станало главно по меркантилни подбуди, като се види, че сума ти брадати мъже и забулени жени шетат из прословутия пловдивски квартал „Столипиново”. Но колко са крачките от получаването на материални облаги срещу бради и фереджета до наистина създаването на съзнание, което може да води към непредвидими последици. Само фактът, че бойци на Ислямска държава, преминавайки през нашата страна, са намирали „яташки“ квартири при брадатите си събратя от „Столипиново“ показва, че нещата вече придобиват съвсем сериозен характер. При 

последната акция

срещу прояви на радикален ислям бяха арестувани 8 души – трима в Пловдив, един в Асеновград и четирима в Пазарджик. От прокуратурата съобщиха, че в хода на разследването по досъдебно производство № 87/2014, водено в Окръжна прокуратура – Пазарджик срещу последователи на „Ислямска държава“, са събрани доказателства за извършване на престъпна дейност и от други лица. Срещу тях е образувано досъдебно производство за проповядване на радикален ислям и пропаганда за война. За първи път от десетилетия у нас отново имаме подсъдими за директно престъпление срещу държавата – за  проповядване на война. Последните дела с такава мотивация са нейде преди десетилетия, когато те са били главно за разправа с неудобни на комунистическия режим хора, за които най-лесно е било да се спретне процес с обвинението – пропаганда на война в полза на империализма срещу социалистическата държава. 
И докато тогава обвиненията са били нагласени според аршина на комунистическите съд и прокуратура, а като доказателства са се използвали само разработки на Държавна сигурност, в днешната нашенска ислямска драма бяха 

установени безспорни документи

разчетени от специалисти арабисти, в които се проповядва ненавист към всеки, който не изповядва исляма, независимо дали е юдейq или християнин.  
Една от тезите не само на юридическите защитници на обвинените в радикален ислям е, че какви конспиратори били те, като проповядвали направо във bейсбук Изправените пред съда в Пазарджик нямат и намерение да претендират, че са тайнствени заговорници. И това е по-страшното. Те застават гордо и заявяват, че това са техните убеждения и нямат намерения да ги крият. А това вече е позиция на борци, каквато и да е каузата им. В случая – не само несправедлива, но и твърде опасна не само за националната, но и за световната сигурност. Тази смелост идва и от познаването на законите и разбирането, че едва ли ще бъдат осъдени или, ако това стане, няма да е тежко. Тези хора носят не само бради и фереджета, а вече и съзнанието за единствената правота на внушената им религия и призоваваната от нея готовност да се пожертваш в името на проповядваните от нея ценности. Явно и тук играят едни 

големи пари

За това може да се съди дори само по адвокатите им. На гледането на мерките за неотклонение в Пазарджишкия съд се появи като защитник самата Ина Лулчева, започнала кариерата си при едни други големи пари – като адвокат на Андрей Луканов.
При последната акция бяха арестувани шестима, а двама още се издирват. Всички те са обвинени за участие в група, която проповядва антидемократична идеология и религиозно-екстремистка идеология и изграждане на халифат – престъпления по чл. 109, ал. 2, вр. чл. 108, ал. 1 от НК, и за пропаганда за война  – престъпление по чл. 407 НК.
Разпространението на идете на „„Ислямска държава“ е ставало чрез социалните мрежи. И колкото и пренебрежително да гледат традиционните специалисти на тази форма и да търсят някакви дълбоко законспирирани „точки“, „ядки“, „ядра“ и „клетки“ – клетките са пред очите на всички и просто крещят из интернет пространството пропаганда на радикалния ислям. А какво да правят – да организират системата на „тройките“ и „петорките“, за която могат да прочетат в историята на нелегалната БКП или в спомените на всякакви комунистически конспиратори, да си разменят тайно позиви на хартия или да организират слушането на „нелегални“ радиостанции. Днес светът е едно голямо село и мрежите са най-мощното средство за каквато и да е пропаганда и организиране на действия. Затова проблемът с брадатите ислямисти е твърде сериозен. 
Опасното е и, че корените на радикалните ислямски идеи се впиват все повоче в родната почва, дори тя да се казва „Столипиново“ или ромската махала на Пазарджик. В края на ноември 2014 г. имаше акция на ДАНС срещу потенциална клетка на „Ислямска държава“ у нас. Тогава бяха задържани 24 души. Сред тях бе и осъденият за радикален ислям Ахмед Муса Ахмед. Той е с 4-годишна присъда за проповядване на радикален ислям, която се обжалва пред Пловдивския апелативен съд. Сегашните арести са в пряка връзка с това дело.
Прокуратурата и ДАНС тогава отчетоха, че група хора са проповядвали налагането на

световен Халифат

и са възхвалявали терористичната организация „Ислямска държава“. Това е ставало през проповеди, разпространяване на „рекламни материали“ – шапки, тениски, знамена, ключодържатели, стикери със символи на терористичната организация.
Още по-рано бе повдигнато обвинение срещу мюсюлмански духовни лидери. С една ефективна, две условни присъди и 10 административни глоби завърши делото в  Пазарджик срещу 13-те мюсюлмански духовници, обвинени в радикален ислям. Процесът срещу тях започна през септември 2012 година. Обвиняеми бяха 13 души, които са имами в областите Пазарджик, Смолян и Благоевград. Срещу тях бяха повдигнати обвинения за проповядване на антидемократична идеология, налагане на шериатската държава, проповядване на омраза на религиозна основа. Повдигнати бяха и обвинения за ръководене и членуване в нерегистрираната по закон в страната ни организация „Ал-Уакф ал-ислями“ – клон на едноименната саудитска фондация, действала в областите Смолян, Благоевград и Пазарджик.
Както се вижда – нещата не опират само до рекламни тениски и невинни закачки в социалните мрежи.

колаж Красимир Тодоров

 

 

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани