Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

ЕК: Обвинението срещу „Газпром” не е политическо

[post-views]

текст Красимир Белчев

Русия реагира остро на решението на ЕК да повдигне обвинения на „Газпром”. Във вторник Брюксел започна процедура срещу държавната компания, която е разследвана за злоупотреба с монопол на енергийните пазари в страните от Централна и Източна Европа, сред които е и България. За „Газпром” обвиненията са неоснователни. Руският външен министър Сергей Лавров коментира, че ЕС се опитва наложи нови правила за вече съществуващи дългосрочни договори.
Ако се докажат нарушенията на „Газпром” ЕК може да му наложи глоба в размер на 10 % от годишния оборот на компанията или 10 милиарда евро. Миналата седмица Брюксел погна и американския технологичен гигант Гугъл, която също е обвинена в злоупотреба с доминиращата си позиция на пазара за мобилни технологии.
ЕК започна да разследва „Газпром“ още през 2012 г., много преди отношенията между Брюксел и Москва да се влошат заради анексирането на Кримския полуостров и активното участие на руската армия в Украинския конфликт. Руският газ задоволява близо една трета от енергийните нужди на ЕС, като по-голямата част от синьото гориво минава през украинската газопреносна мрежа.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани