Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Атлантиците на среща с държавния глава

[post-views]

Управителният съвет на Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“ (СОРА) подкрепиха „Визия 2020“ и Програмата за развитие на способностите на Въоръжените сили 2020 на среща с  президента на Републиката и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев, се казва в декларация на атлантиците. Повод за срещата бяха предстоящият Ден на храбростта и Празник на Българската армия, както и общата загриженост за състоянието на Българската армия, на националната отбрана и на средата за сигурност в региони, близки до границите на НАТО и ЕС. 
Държавният глава сподели с генералите и старшите офицери от ръководството на  СОРА усилията на оглавяваната от него институция за развитието на Въоръжените сили за укрепване способностите на българската държава като активен и пълноценен член на Северноатлантическия алианс.
Ръководството на Съюз „Атлантик“ запозна президента с тревожните проблеми в отбраната, анализира причините и хода на недопустимия спад в бюджетирането и в инвестиционните разходи за въоръжените сили, в мотивацията, професионалното израстване и кариерното стабилизиране на кадровия български воин. 
Ръководителите на СОРА подкрепиха решението на президента Плевнелиев да не присъства на парада в Москва на 9 май т. г. Те смятат, че българският държавен глава не би трябвало да приветства военни части и съединения, участвали в окупацията на Крим и в агресивната война в Източна Украйна. Подобен подход не е неуважение към Русия и руския народ, а несъгласие с режима в Кремъл, чиято експанзионистична политика подкопава международния мир и правов ред, установени след края на Студената война.

(БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани