Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България 2020 /Част III/

[post-views]

Продължаваме да публикуваме основните елементи от проекта за Програма 2020

8. ХОРАТА В ОТБРАНАТА

За постигане на необходимите отбранителни способности на въоръжените сили системата за управление на човешките ресурси ще осигурява чрез съвременни методи и подходи за управление комплектоването на въоръжените сили с подготвен и мотивиран личен състав. Визията за нейната реализация е:
– да се изгражда и поддържа армия, окомплектована с личен състав, притежаващ необходимите знания, умения и навици за изпълнение на мисиите и задачите на въоръжените сили;
– да се реализира потенциалът на личния състав чрез използване на подхода за управление чрез компетентност;
– да се подпомогне изграждането на лидери, способни да постигнат обвързаност на стратегическите цели  на въоръжените сили с управлението на човешкия потенциал в тях;
– да се оптимизира и се увеличи капацитетът на звената за управление на човешките ресурси, което да ги превърне в стратегически елемент на системата за мениджмънт на отбраната и въоръжените сили;
– да се усъвършенства политиката за заплащане и повишаване на жизнения стандарт на хората в отбраната, за постигане на социален статус, съответстващ на високите отговорности и ограничените им граждански права.

voenni_• Подбор – атрактивност на военната професия

Хората са основният потенциал и гаранция за успеха на всяка дейност в отбраната. Въоръжените сили се комплектоват с подготвен и мотивиран личен състав, чрез съвременни подходи, ясни правила и механизми за управление на човешкия ресурс. Осигурява се възможност за повторно приемане на военна служба на лица, изпълнявали военна служба и отговарящи на определени в Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България изисквания. При набирането на личен състав се извършва планиране на основата на цялостна преценка на рисковете и конкуренцията на пазара на труда. 
При комплектоването на въоръжените сили с личен състав, притежаващ необходимите квалификация и професионален опит, се отчитат потребностите както на въоръжените сили, така и на отделния човек. Въвеждат се ясни и строги процедури и критерии, с които се минимизира субективизмът в процесите по комплектоване на въоръжените сили.
Привличането и набирането на личен състав за въоръжените сили е цялостен процес, включващ определяне на целевата група, рекламиране и разясняване за мотивирането на потенциалните кандидати и извършване на предварителен подбор. Приемането включва селекция, подписване на договор, начално и специално военно обучение и назначаване на длъжност. 
Набирането и приемането на цивилни служители за Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия ще се извършва чрез създадена вътрешноведомствена информационна система за свободни работни места.
voenni_novo_seloПоследователно системата ще бъде преориентирана към централизирано набиране и приемане на военнослужещи и резервисти и децентрализирано за цивилните служители, при водещо конкурсно начало.

• Професионално и кариерно развитие

Кариерното развитие на военнослужещите се извършва по строго определени правила чрез последователно заемане на различни длъжности, планова ротация през строеви и щабни длъжности и повишаване във военно звание, след придобиване на необходимата квалификация и опит.
Назначаването на длъжност се реализира по определени схеми, наречени кариерни пътища по военноотчетни специалности, професионални и кариерни области и полета за военнослужещите, и по специалности и специализации за цивилните служители. Повишаването в звание за военнослужещите и повишаването в ранг за цивилните служители става на базата на притежавания опит и потенциал за изпълняване на задълженията на по-високо управленско ниво.
Приоритетно системата за управление на човешките ресурси ще се развива в посоката на разработване и внедряване на интегриран модел за кариерно и кадрово развитие, включващ и международните длъжности и длъжностите за резервисти чрез прилагането на планово-прогнозния модел за годишно разместване на военнослужещи.

• Образование, наука и обучение

Военнообразователната система се развива в съответствие с националното и европейското законодателство и съобразно директивите на НАТО за организиране и провеждане на индивидуалната подготовка на личния състав от въоръжените сили. Военно-образователната система се ориентира към изграждане на съвременни професионални умения и към лидерски качества и способности за вземане на отговорни самостоятелни решения. Структурата на военнообразователната система не се променя до 2018 г., като се търсят механизми за оценка на образователните способности и проекти за тяхното развитие, както и възможността за придобиване на комплексно авиационно образование в областите на военновъздушните сили, гражданското въздухоплаване и други граждански специалности.
За да могат военните академии и висшите военни училища да изпълнят изискванията за обучение на личен състав в съответствие с изискванията на създаваните отбранителни способности, следва да се извършат следните дейности:

vertolet_1. Актуализация на нормативната уредба с цел:
– висшите военни училища да обучават курсанти по професионално направление „Военно дело“ и за нуждите на други министерства и ведомства с отговорности към националната сигурност;
– за комплектоване на формированията за военно време с младши офицери да се даде възможност на студентите, обучаващи се във висшите военни училища, да преминат военна подготовка и да придобият професионална квалификация „Офицер от резерва“;
– издаването на правилниците за устройството и дейността на военните академии и висшите военни училища да става от министъра на отбраната;
– възможност академичният състав да се развива както в самото висше военно училище или академия, така и в друго висше военно училище или академия от военнообразователната система;
– заемане на академични длъжности във военните академии и висшите военни училища без конкурс с решение на академичния съвет след придобиване на образователна и научна степен „доктор“.

2. Оптимизиране на структурите на военните академии и висшите военни училища, промяна на формите и сроковете за обучение в тях, актуализация на учебните им програми и повишаване на приноса към отбранителните способности на страната.

3. Навлизане на пазара на професионалното авиационно обучение и подготовка на кадри в областта на гражданската авиация за нуждите на целия Европейски съюз по регламент (ЕО) № 216/2008 на Европейския парламент и на Съвета на Европа, и Регламент (ЕО) № 2042/2003 на Европейската комисия във връзка със сертифицирането на факултет „Авиационен“ на Национален военен университет „Васил Левски“ като Организация за обучение и изпитване на персонал по техническо обслужване.

4. Увеличаване на възможностите на факултет „Авиационен“ на Национален военен университет „Васил Левски““ чрез сертифициране на обучението на летателния състав и специалистите по ръководство на въздушното движение не само за нуждите на Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия, но и за авиационната индустрия и бизнеса по стандартите на Международната организация за гражданска авиация, Европейската агенция по авиационна безопасност, Европейската агенция по отбрана и НАТО.

5. Популяризиране на обучението на авиационни кадри във факултет „Авиационен“ на Национален военен университет „Васил Левски“ и пристъпване към сключване на договори и меморандуми за сътрудничество с въздухоплавателни фирми и компании, както и с фирми за ремонт и поддръжка на авиационна техника.

6. Разработване на планове и програми на английски език по специализации от специалностите на тактическо, оперативно и стратегическо ниво във военните академии и висшите военни училища, даващи възможност за обучение на слушатели, курсанти и студенти от други държави.
    
7. Разширяване на възможностите за интеграция с други висши училища от страните от ЕС („Еразъм +“ и „Военен Еразъм“).
    
8. Цивилните служители, назначавани на ръководни длъжности в специализираната администрация на Министерството на отбраната, да преминават специализирано обучение в курсове за квалификация във Военна академия „Г. С. Раковски“.

9. Извършване на системен анализ на планирането на потребностите и реализацията на випускниците на военните академии и висшите военни училища във военните формирования.
 
10. Оптимизиране на плановете и програмите на професионалните сержантски (старшински) колежи по досегашния модел и осигуряване на кариерното развитие на сержантския/старшинския състав.

obuchenie_voenni11. Увеличаване приноса на военните академии и висшите военни училища в разработването и реализацията на проекти, програми, експертни оценки, военнонаучни и военнотехнически разработки.

12. Институтът по отбрана „Професор Цветан Лазаров“ да се превърне във водеща структура, провеждаща научни изследвания, поддръжка и съпровождане на научните проекти и експерименти в интерес на отбраната.

13. Привеждане на материално-техническата база за обучение и научни изследвания в съответствие с най-новите информационни, дидактически и иновационни технологии.
 
14. Участие през новия програмен период на ЕС в проекти по оперативните програми, вкл. чрез включване в клъстери и създаване на центрове за компетентност и модернизиране на образователната и научната инфраструктура.

• Грижа за хората в отбраната

Визията за социалната политика на Министерството на отбраната до 2020 г. следва да е съобразена с целите и задачите, които решават въоръжените сили. 

Основните цели, които трябва да бъдат постигнати до 2020 г. в областта на социалната политика, са:
– при освобождаване от военна служба военнослужещите да запазят право на еднократно парично обезщетение в размер на толкова брутни месечни възнаграждения, колкото прослужени години имат, но не повече от двадесет;
– създаване на условия за повишаване на качеството на живот и подобряване на социалния статус на военнослужещите и цивилните служители от Министерството на отбраната, Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната;
– удовлетворяване на жилищните нужди на военнослужещите и цивилните служители от Министерството на отбраната, Българската армия и структурите на подчинение на министъра на отбраната;
– развитие и усъвършенстване на системата от социални дейности и пакет от социални придобивки;
– създаване на механизми за разширяване и модернизиране на базите за почивка и спорт.
За реализиране на целите е необходимо да се изпълнят следните задачи:
– прилагане на мерки за повишаване на социалния статус на военнослужещите;
– увеличаване, поддържане, обновяване и преструктуриране на ведомствения жилищен фонд; 
– своевременно актуализиране размера на компенсационните суми за ползване на жилища при условията на свободно договаряне; 
– изграждане и поддържане на единен информационен регистър на картотекираните военнослужещи и цивилни служители от Министерството на отбраната, Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и на ведомствения жилищен фонд; 
– усъвършенстване на системата за социално подпомагане на нуждаещите се военнослужещи и цивилни служители от Министерството на отбраната, Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, военноинвалиди, военнопострадали и пенсионирани военнослужещи в неравностойно положение;
– подобряване на условията за спорт на военнослужещите и цивилните служители от Министерството на отбраната, Българската армия и структурите на подчинение на министъра на отбраната;
– подобряване на дейностите по социалната адаптация на военнослужещите и задълбочаване връзките на министерството с партньорите от неправителствения сектор за осигуряване трудовата реализация на освободените от военна служба.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани