Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Путин: Арменският геноцид е факт

[post-views]

Боряна Радева

Руският президент Владимир Путин определи изтреблението на арменците през 1915 г. в Турция като геноцид, все още няма реакция от страна на Реджеп Ердоган и правителството, съобщи БГНЕС.
За Ердоган, който нарича Путин „моят скъп приятел“, както и за цяла Турция това изявление избухна като бомба, отбелязват информационните агенции край Босфора, като се позовават на съобщение в сайта на Кремъл. 
Путин днес ще участва в церемониите в Ереван по повод 100 г. от арменския геноцид в Турция и ден преди това заяви, че етнически мотивирано масово убийство не може да бъде оправдано. В обръщение към участниците в програмата „За свят без геноцид“ в Москва руският държавен глава подчертава, че 24 април 1915 г. е сред най-злокобните и драматични дати от историята на човечеството, а геноцидът над арменците е крайно тъжна история.
В Ереван ще бъде и френският президент Франсоа Оланд. От българска страна ще присъства заместник-председателят на народното събрание Красимир Каракачанов. 
В навечерието на зловещата годишнина австрийският парламент прие декларация, в която използва думата „геноцид“ по повод изтребването на 1,5 милиона арменци в Османската империя. Декларацията „ще остави трайни петна“ в отношенията между Турция и Австрия, заяви в отговор турското външно министерство. „Заради историческата отговорност – Австро-унгарската монархия беше съюзник на Османската империя – е наш дълг да признаем и осъдим ужасните събития като геноцид“, посочват шестте парламентарно представени партии в документа. „Турция трябва да внесе светлина в тъмнината на историята, за да оцени отново този въпрос по прозрачен начин“, се посочва в австрийската декларация. Избиването и изселването на арменци е станало през 1915 и 1916 г. Между 200 хиляди и 1,5 милиона души са загинали, според различните данни. Преди седмица папа Франциск за първи път заговори за арменски геноцид, предизвиквайки гнева на Турция.
Днес се очаква и Германия да се присъедини към страните, които признават случилото се за геноцид, съобщи Ройтерс. Говорителят на германския канцлер Ангела Меркел Щефен Зайберт каза, че правителството ще подкрепи резолюция в парламента в петък, в която случилото се с арменците преди 100 години ще бъде посочено като пример за геноцид.
В сряда вестник „Гардиън“ съобщи, че президентът на САЩ Барак Обама няма да определи масовото избиване на арменци в Османската империя през 1915 г. като геноцид. Белият дом е взел това решение заради съпротива в Държавния департамент и Пентагона, отбелязва изданието. След повече от седмица вътрешни обсъждания високопоставени служители в администрацията на президента са разговаряли във вторник с лидери на арменската общност в САЩ преди публично да обявят решението. Представителите на Белия дом са обещали, че САЩ ще използват 100-годишнината от трагичните събития в петък, за да „призоват за пълно, често и справедливо признаване на фактите“.

 

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани