Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Армията помага на граничарите

[post-views]

Заместник-министрите на отбраната Димитър Кюмюрджиев и на вътрешните работи Филип Гунев дадоха в Елхово началото на логистичните дейности, с които Българската армия подпомага работата на Гранична полиция. Военната помощ се осъществяват съгласно съвместна заповед, подписана от министрите  Румяна Бъчварова и Николай Ненчев.
На този етап участват 83 военнослужещи. Тяхната логистична подкрепа обхваща транспортиране, ремонт на аварирала техника, възстановяване на нарушената цялост на изграденото възпрепятстващо съоръжение на българско-турската граница. Пет от екипите са разпределени в ГПУ – Малко Търново, Средец, Болярово, Елхово, и Свиленград, други два   ще извършват ремонтни дейности. Периодът за провеждане на съвместната операция не е фиксиран и зависи от миграционния натиск. В МО са направени първоначални разчети, като за първите 6 месеца необходимите средства са 2 128 360 лева, поясни Димитър Кюмюрджиев. До момента от своя бюджет Българската армия е похарчила около 180 000 лева за подготовката на съвместната операция. 
От началото на годината са задържани 5000 незаконно преминали границата. Не са допуснати да влязат в страната 16 000 души. Филип Гунев уточни, че всички, които нямат право на бежански статус, подлежат на доброволно или принудително връщане.

(БА)

Най-ново

Единична публикация

Избрани