Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

Кан 2015: В очакване на звездите

[post-views]

bojidar_manov
Божидар Манов
На 13 май вечерта горе на стълбата, застлана с легендарния червен килим  пред входа на Фестивалния дворец, почетният президент Жил Жакоб, новоизбраният действащ президент Пиер Лескюр и неговата „дясна ръка“  Тиери Фремо ще посрещнат първите официални лица за тържествената гала на откриването на 68-ия международен кинофестивал в Кан. Първи сред тях ще са американските режисьори Джоел и Итън Коен като председател(и) на главното международно жури. Двамата братя, без да са сиамски близнаци, за първи път ще ръководят журито с „две глави под една шапка“. Как точно ще взимат решенията си, хилядите зрители на Лазурния бряг и милионите пред телевизионния екран ще разберат при официалното закриване на 24 май, когато ще бъдат обявени наградите. 
Izabela Rosselini
Изабела Росалини
Но дотогава всяка вечер феновете ще задръстват крайбрежния булевард „Кроазет“, за да зърнат на живо някои от своите екранни любимци. Още първата вечер френските звезди Катрин Деньов и Беноа Мажимел ще крачат редом със сценаристката и режисьорка Еманюел Берко, чийто филм „С високо вдигната глава“ е избран да открие фестивала. Селекционерите като истински патриоти съзнателно дават старт тъкмо с нов френски филм, макар и извън конкурса. Това е наложена стратегия през последните години, като селекционерите на Кан подчертано искат да откроят новото френско кино на Лазурния бряг, а така и в световните медии, които всекидневно и много подробно информират за текущите фестивални събития. Поради това в основния конкурс ще има четири нови френски филма. Сред тях домакините възлагат големи надежди на Dheepan (все още работно заглавие) на своя доказан ас Жак Одриар с многократни участия в Кан. В подборката е и новата драма на Стефан Бризе „Стойността на човека“, както и емоционалният опус „Маргарита и Жулиен“ на актрисата и режисьорка Валери Донзели. Още една френска актриса – Мейуен льо Беско, ще представи четвъртия си режисьорски филм „Кралю, мой“ с участието на Венсан Касел и Еманюел Берко. А младият режисьор Денис Вилньов от Квебек (френскоезична Канада) ще участва в конкурса с криминалната драма „Сикарио“, която обаче е произведена като американски филм. Освен това в  състава на деветчленното жури ще бъде световноизвестната френска актриса Софи Марсо („Смело сърце“,  1995; „Не гледай назад“, 2009; „Ана Каренина“, 1997) и певицата и композиторка Рокиа Траоре от Мали.
Abdelrahman Sisako
Абделрахман Сисако
Във втората конкурсна програма „Особен поглед“ френско участие ще отбележи дебютантът Лоран Ларивие с военната драма „Аз съм войник“. Тази година шеф на журито в това състезание е известната италианска актриса Изабела Роселини, която има богата кариера и в американското кино. Тя е дъщеря на големия режисьор Роберто Роселини –  един от „бащите“ на италианския неореализъм и шведската актриса Ингрид Бергман, която пък в Кан 2015 е лицето върху официалния фестивален плакт.
А в конкурса за късометражни филми тази година ще бъдат показани само 9 ленти, но избрани от 4450 заявени заглавия от над 100 страни. Те ще се състезават за т. нар. „малка Златна палма“. Тук шеф на журито ще е режисьорът Абделрахман Сисако от Мавритания, който миналата година взе наградата на Екуменическото жури в основния конкурс с трогателната драма „Тимбукто“. По-късно филмът му бе номиниран и за чуждоезичен „Оскар“. Любопитно е, че този френскоезичен африканец е завършил режисура в Москва в най-старото киноучилище в света ВГИК.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани