Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Favicon_File
Търсене
Close this search box.

Митинг подкрепи Ненчев срещу „доларовите рубладжии“

[post-views]

Светлозар Стоянов

miting_nenchev_2Привърженици на политиката на НАТО И ЕС в България съпроводиха заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) на 27 април, чиято основна тема беше отбраната.
Точно в 09:45 ч. военният министър Николай Ненчев се отправи пеша от централния вход на МО към Президентството, придружаван от контраадмирал Георги Фиданов, съветник по отбраната на президента. На тротоара пред Археологическия музей го очакваха трийсетина ранобудни демонстранти, които го посрещнаха с бурни възгласи в негова подкрепа и 

подкрепа на членството на България в ЕС и НАТО

организирани от Гражданският съвет на Реформаторския блок. Пред камерите и микрофоните на журналистите те посочиха, че освен реформи, само за няколко месеца Ненчев е започнал борба с корупцията на всички нива в МО.
В 09:55 ч. министър Ненчев поздрави своите привърженици и влезе за срещата с държавния глава и лидерите на парламентарно представените политически сили.
Митингът в негова подкрепа и подкрепа на проевропейската политика на България бързо се разрасна и скоро броят на демонстрантите надхвърли 300 души. Те разпънаха плакати и транспаранти „България – сигурен и лоялен член на ЕС и НАТО“, „Стоп на кремълската агресия“ и „Пълна и безусловна декомунизация и лустрация“. Младежи и пенсионери издигнаха недвусмислени лозунги с надписи „Браво, министър Ненчев!“, „НАТО – да, Путин – не!“, „БЗНС – 116 години европейска политическа сила“.
Под сини, оранжеви и зелени знамена, знамена на НАТО, ЕС и националния трибагреник множеството скандираше „Тук не е Москва, тук е столицата на европейска България!“. С помощта на мегафон оратори посочиха, че изявленията на Георги Първанов и Волен Сидеров могат да доведат до „опасно разединение на нацията“, поискаха „разследване на държавните предатели и путинисти, узурпирали държавните институции“, „Европейско, а не Евразийско развитие на България“. Митингът се обедини около мнението, че първият министър на отбраната, който е демонстрирал ясна политическа воля за това, е Николай Ненчев.    
„За разлика от други митинги 

ние развяваме знамена, а не ги палим

заяви един от участниците. Инициативата бе подкрепена и от Гражданска инициатива за демонтиране на паметника на съветската армия.
Ето и едно от най-емблематичните изказвания на демонстрантите, което достатъчно ясно илюстрира духа на митинга:
„Русия наказа Грузия заради желанието й за свобода. Русия наказва в момента Украйна заради желанието й за свобода. Русия заплашва няколко наши съюзнически държави – Латвия, Естония, утре може да заплаши една приятелска страна като Молдова. Докога България ще живее в сянката, зависимостта и страха от Русия? Докога национални – доларови рубладжии, ще си позволяват да дават акъл на отговорни министри като господата Митов и Ненчев. Хубаво е, че ако лустрация в България изобщо се състои, тя започва именно от МО. Ето това е пътят на нашата страна!“
miting_nenchev_3Възрастна госпожа по всяка вероятност една от многобройните съветски съпруги у нас, предпочели да напуснат завинаги своята родина, но не и да престанат да прокарват имперските й интереси у нас, около 10:35 ч. се приближи към множеството, което я посрещна с възгласи: „Не на предателите!“ и „За да има мир, Волен в Сибир!“. Полицаите бързо отведоха възрастната дама встрани, за да не подклажда напрежение, а в 10:50 ч. по сигнал за готвени провокации, униформените образуваха кордон около демонстрантите.
Контрапротестът, състоял се от не повече от трима или четирима привърженици на „Атака“, в началото претърпя пълно фиаско, те бързо свиха единственото си партийно знаме и продължиха да наблюдават тихомълком митинга. Малко по-късно броят на националистите се увеличи, те издигнаха плакат „НАТО, не ни въвличай във война с Русия“ и скандираха „НАТО вън“, а ораторите в подкрепа на Ненчев призоваха неговите симпатизанти да се въздържат и да не отговарят на провокациите.
За щастие, до саморазправа и сблъсъци пред президентството не се стигна.

Анкета

gergana_nikolovaГергана Николова: България трябва да знае кой кой е

Много рядко случваме на кадърни министри и на хора, които имат морал – точно за това, което протестирахме година и половина. Аз лично съм видяла, че министър Ненчев е човек с морал, принципи и достойнство и, честно казано, вярвам, че ако се случи реформа, то това ще е при човек като него. Всички нападки срещу него за мен са добре подплатени с рубли, което ни предизвиква ние да отговорим. В същото време причина да бъда тук е срамът от хора, които са част от агентурата на ДС. Ние подкрепяме министър Ненчев в желанието му да извади досиетата, за които беше казал, разбираме защо има много несъгласни, такива като Велизар Енчев. България трябва да знае кой кой е!

atanas_atanasovАтанас Атанасов: Подкрепяме министъра за реформите

Самото присъствие на тези хора, които са се събрали пред президентството е доказателство, че министър Ненчев има подкрепата на демократично мислещите в България. Реформите, които той успя да започне в МО, създадоха именно това настроение в хората, които години наред са обслужвали интереси на друга държава. Това, което ние правим, има единствено за цел да запази демократичния път, по който България е тръгнала.

nikola_glishevНикола Глишев: Кадровата политика на Ненчев е убедителна

Всяка суверенна държава трябва да поддържа собствени въоръжени сили, за да не й се наложи да поддържа чужди. Водят се две войни, не прекалено далеч от България. В Украйна, от една страна, има руско нашествие. Другото огнище е в Сирия и Ирак. На границите на Европа гори. Затова България трябва да отдели повече средства за отбраната си. Нашата армия заслужава много по-голяма отговорност от страна на НС и правителството, за да продължим да бъдем ефективно суверенна страна. Техническата модернизация на армията зависи от парите, но кадровата политика на Ненчев е убедителна.

фото Красимир Тодоров

 

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани