Header

Министерство на отбраната
информационен център

Последвайте ни!

Търсене
Close this search box.

На война с четка и статив

[post-views]

Михаил Григоров

Националният военноисторически музей и тази година на 6 май – в Деня на храбростта и празника на Българската армия, отвори широко врати за посетители. Интересът към Деня на отворени врати в музея нараства всяка година. И този път хиляди хора от 10 часа сутринта до 18 часа привечер изпълниха алеите и залите. Баби, дядовци, майки, бащи, много деца и млади хора, екипирани с фотоапарати и минерални водички, обикаляха с упоение експонатите. 

В този музей всеки квадратен метър изложбена площ разкрива неподозирано богатство от българска военна история, показва уникални доказателства за българската бойна слава и разказва за велики български пълководци доказали 

българския военен гений 

по бойните полета на Сръбско-българската, Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна война. 
С всяка година музеят обогатява проявите и експозициите по случай Георгьовден. И тази година е така и за това ни разказва заместник-директорката на НВИМ д-р Даниела Цанкова-Ганчева. 
Започваме с новата изложба под заглавие „Нямах оръжие. Имах раница и статив“, която ще продължи през цялото лято. Изложбата е посветана на 100-годишнината от включването на България в Първата световна война. Тя е различна от всички досегашни изложби и е включена в Националния план за отбелязването на 100-годишнината. В нея са показани над 400 художествени творби – маслени платна, склуптори и рисунки от над 50 автори. 
В началото на войната 

15 български художници 

са привлечени в армията и получават статут на военни художници. Те са пратени в различните дивизии, а една част отиват в Щаба на войската. Повечето от показаните творби са рисувани на фронта, някои от тях са правени след това, но всички те носят уникалната атмосфера на времето, в което са създадени. В залите на изложбата има екрани, на които може да се види как реставраторите са възстановявали картините, показани в изложбата. В тази изложба половината от експонатите се показват за първи път. В залите има и екрани, на които се прожектират кадри от Първата световна война. Използвани са и документални разкази на художниците, които са били на фронта  като дневниците на 

Никола Танев и Димитър Гюдженов 

От тях се разбира отношението към войната на двамата големи български художници. Чрез картините посетителите могат да се „разходят” по бойните полета на войната и да видят мъката и страданието на българския войник, автентично пресъздадени от талантливата четка на  художника. 
В тази изложба ясно е показано, че войната е низ от страдания, казва д-р Цанкова. Освен изложбата на територията на музея стават и още ред други интересни неща. В 12 часа започна традиционното раздаване на 

войнишка боб-чорба 

приготвена в истинска полева кухня, от истински военен готвач. Интересът към нея нараства от година на година. В същото време по алеите може да се види как децата се редят на опашчица, за да се снимат с едни чичковци и една леличка, облечени в автентични военни униформи от всички войни – от Сръбско-българската до Втората световна. Отделен интерес предизвикваше човекът с униформата на Парашутната дружина през Втората световна война. 
В средата на деня се състоя фолклорно възстановяване на Гергьовските обичаи, след това свири Представителният духов оркестър на Сухопътните войски, който припомни на посетилите великите български военни маршове и мелодии, а след оркестъра отново следваше фолклорна програма. 
Това беше в общи линии в НВИМ. Музеят откри своя изложба и пред Народния театър, която минава по пътищата на три войни – 130 години от Сръбско-българската, 100 години от Първата световна и 70 години от края на Втората световна война. 
Ден на отворени врати имаше и във филиалите на НВИМ – в Крумово – на авиацията, и във Военноморския музей във Варна. В Крумово имаше отворени самолети, за да ги разгледат хората отвътре, а във Варна – изложба със заглавие „Морето е за смелите“. В София също имаше три отворени за посетилите бойни машини. 
Това е, накратко казано, което се случи в НВИМ, в този прекрасен пролетен ден, на Гергьовден.

Share

Най-ново

Единична публикация

Избрани